SLC - 5947148933 6Ae123A78A O
Utländska grönsaker kan sprida nya växtvirussjukdomar till växthusodlingar

Livsmedelsverket kartlade virus på växter i totalt 26 utländska grönsakspartier som salufördes i juli 2019. Enligt utredningen kan nya virussjukdomar spridas med de utländska grönsakerna till finländska grönsaksodlingar. Eftersom virusen lätt kan spridas till exempel via händerna är det skäl att inte ta med sig utländska grönsaker till grönsaksodlingar ens som matsäck.

SLC - Hanna
EU:s långtidsbudget och agrarkommissionärens självständighet är bland EU:s stora utmaningar

Utöver brexit är EU:s långtidsbudget bland de svåraste utmaningarna i EU för tillfället. De två frågorna hänger naturligtvis ihop, eftersom finansieringen av långtidsbudgeten 2021-2027 påverkas av brexit, säger direktören för de finländska producentorganisationernas och kooperationens kontor i Bryssel, Hanna Leiponen-Syyrakki. – I den nya EU-kommissionen gäller det dessutom för jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski att hålla en hög profil för att hålla kvar inflytandet över sitt ansvarsområde, säger Hanna Leiponen-Syyrakki.

SLC - Faba4
Mikael Lasén: Fabas verksamhet kommer att förändras i framtiden

Faba höll nyligen fullmäktigeval. En av de som återvaldes för en ny fyraårsperiod är Mikael Lasén från Pedersöre. I takt med att producenterna blir färre kommer andelslagets verksamhet att förändras i framtiden, säger han.

SLC - Dsc01264
Nya ÅPF-direktören med på första stämman

På Luciadagen i dag den 13 december har Ålands Producentförbunds medlemmar chansen att träffa sin nya verkställande direktör Sue Holmström på förbundets höststämma i Mariehamn.

SLC - P041561 395110 1
USA-missnöje med WTO slår hårt mot världshandeln

USA-regeringen har avvisat alla försök att avvärja sin blockad mot WTO:s appellationssystem. Därmed lamslås förlikningen i internationella handelstvister, som hör till WTO:s huvuduppgifter. EU vill i så fall skapa ett tillfälligt organ.

Globala mejerikoncerner beklagar WTO-konflikten

Den globala mejeribranschen efterlyser en snabb lösning på WTO-krisen. Mejeriorganisationerna i EU, Nya Zeeland, Australien och Argentina understryker att det nuvarande handelssystemet är nödvändigt för att upprätthålla handeln.

SLC - Krone Vallteknik 1 Webben
Krone laddar med vallnyheter till 2020

Efterfrågan på vallmaskiner är stor globalt. Den tyska maskintillverkaren Krone gjorde sitt bästa år någonsin i senaste bokslut som slutade 31 juli. Den viktiga läglighetseffekten samt ett stigande mjölkpris tror de är anledningen.

SLC - Lauri Seppanen
Tvångsinlösning av mark torpederar äganderätten

Fallet med gården Saras marker i Käinby i Vanda, som staden nu tvångsinlöser till råmarkspris efter en mångårig tvist, upprör känslorna hos ägarsläkten Sarin i vars släkts ägo marken har varit i mer än 300 år. Både MTK och SLC har stött ägarna under hela processen och fallet har också fått uppmärksamhet i medierna. – Det här är en central markägarfråga som gäller alla medlemmar i MTK och SLC, säger Lauri Seppänen, en av dödsboets representanter och make till en av släktgårdens tre ägare.

Siiskonen ny ordförande för Landsbygdens stödpersonsnätverk

Pirjo Siiskonen är ny ordförande för Landsbygdens Stödpersonsnätverk.

Nationella stödpaketet undertecknades

Det nationella stödpaketet för 2020 undertecknades onsdag kväll kort före LF:s deadline.

Ledaren: Svår lönsamhet för svin trots efterfrågan

I förra veckans LF uttrycker ordföranden för SLC:s slaktdjursutskott sitt bekymmer över köttgårdarnas dåliga lönsamhet. Man kan inte annat än förundra sig storligen över varför situationen är som den är. Det gäller nötgårdarna där produktionen minskat men även svingårdarna, trots att exporten från EU till Kina och övriga Asien går på högvarv. Producenterna i de exportaggressiva EU-länderna producerar och levererar allt vad de hinner.

SLC - Hostsadd
Minskad såddareal för råg och höstvete

Rågskörden hösten 2019 var den största på nästan trettio år. Dessvärre kommer 2020 inte att vara ett nytt rekordår, eftersom såddarealen för råg minskade med en tredjedel jämfört med ifjol. Med genomsnittliga skördenivåer räcker nästa rågskörd till för att täcka 70 procent av årsförbrukningen och en utmärkt skörd kan eventuellt räcka till för hela förbrukningen, uppger Naturresursinstitutet.