Jordbruk Landsbygdsnäringar

Livsmedelsverket höjer
priser för sina tjänster

En ny förordning från jord- och skogsbruksministeriet om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer har trätt i kraft 1.3. Förordningen gäller fram till 31.12.2021.

Utöver ändringarna i priserna på offentligrättsliga prestationer blir det också ändringar i priserna på företagsekonomiska prestationer från och med 1.3.2021. I den nya förordningen har prestationerna som avsågs i den föregående förordningen huvudsakligen tagits med som sådana. Paragraferna är också likadana till sitt innehåll. Bilagan har omgrupperats och rubriceringen har ändrats i enlighet med tillsynssektorerna.

Prestationerna som gäller laboratorieundersökningar med tanke på djursjukdomar prissätts separat och priserna framgår framöver av Livsmedelsverkets prislista. På höjningarna av avgifterna inverkar höjningen i den allmänna kostnadsnivån och strävan att uppnå en bättre kostnadstäckning.

Höjningar har gjorts till exempel i avgifterna för registrering av djur och för godkännandeinspektioner i slakterier och i avgifterna för veterinär gränskontroll. Faktureringen för identitetshandlingar som beviljas hästdjur (hästpass) kommer från och med 21.4.2021 med som en ny sak på det sätt som framgår av avgiftsförordningen.

Avgifterna som gäller ekologisk produktion har ändrats i den nya förordningen, men det är möjligt att dessa ändringar inte är långvariga, uppger Livsmedelsverket. Avgifterna börjar inte omedelbart uppbäras enligt den nya förordningen från och med början av mars. Om avgifterna som gäller ekologisk produktion informeras senare separat.

Den nya förordningen med prislista hittar du här.

Exporttillsynssystemet blir avgiftsbelagt

En ny sak i förordningen är att Livsmedelsverket nu tar ut en avgift för kontroll av exportanläggningar i enlighet med livsmedelslagen.

Avgiften är 143,00 euro per timme för kontrollen och 88,00 euro per timme för behandling av kontrollmaterialet. Detta gäller tillsyn inom exporttillsynssystemen för Kina och Eurasiska ekonomiska unionen.

Livsmedelsverket kontrollerar regelbundet de anslutna anläggningarna och tillsynen över dem. Kontrollfrekvensen är mellan 1 till 5 år beroende på anläggning och mottagarland.