Jordbruk SLC

Läge för mer oljeväxter?

SLC Nylands spannmålsutskott påminner odlarna om att det är skäl att kontrollera grobarheten för sitt TOS-utsäde inför odlingssäsongen. Utskottet bedömer att prisnivån på spannmål nu börjar vara på en sådan nivå att det täcker produktionskostnaderna, varför det borde vara läge att slå fast priserna för åtminstone en del av förväntad skörd.

Vete har odlarna är enligt uppgift nu prissäkrat mer än någonsin tidigare. Också inom spannmålsutskottet har många redan prissäkrat en del av kommande skörd. Det finns ett visst intresse även för prissäkring för export via odlarägda bolag.

SLC Nylands spannmålsutskott betonar vikten av inhemsk oljeväxtproduktion och hoppas på större odlingsarealer nu då priset gått upp. Enligt prognosen på basen av VYR:s årliga enkät om jordbrukarnas odlingsavsikter ser arealen för både vårrybs och vårraps ut att sjunka med 1.000 hektar, till 18.000 för vårrybs och 10.000 hektar för vårraps.

För höstoljeväxterna ser arealen ut att stiga från under 2.000 till över 5.000 hektar, men ännu är det för tidigt att säga hur grödan klart vintern.

– Det kan vara skäl att uppdatera sin odlingsplan och ändå ta in eller öka andelen oljeväxter, säger utskottets ordförande Bengt Nyman.

Priset på raps på Parisbörsen, Euronext, för maj-21 har i början av mars stigit rejält över 500 euro/ton. Det finländska priset är aningen lägre. För höstens skörd är priset i dagsläget lägre, men ändå på nivån 420-430 euro/ton.

Nyman påminner om att RybsRaps 2025-projektet är ett hjälpmedel för att förbättra odlingssäkerheten och öka skördarna. En annat hjälpmedel är den nya rapsappen ”Rapsiapp” som är ett led i Viljeilijän Avena Berners aktuella kampanj ”Framtiden är oljeväxternas” vars mål är att främja och öka oljeväxtproduktionen.