SLC - Zambia
Regnmätare hjälper jordbrukare fatta rätt beslut i Zambia

Klimatförändringen för med sig allt värre översvämningar, stormar och torka i stora delar av världen. Enligt Världslivsmedelsprogrammet WFP har hälften av deras biståndshjälp de senaste tio åren gått till områden som drabbats av klimatrelaterade katastrofer, till en sammanlagd kostnad av 23 miljarder dollar.

SLC - Mullhalt 1
Mull ökar markens produktionspotential

Mull stabiliserar markens struktur, ökar dess kapacitet att lagra vatten, binder näringsämnen i växttillgänglig form och buffrar mot pH-förändringar. Av betydelse är också mullens positiva effekter på växthälsan. Mull består till hälften av kol. I jordklotets mullskikt binds mer kol än sammanlagt i det gröna växttäcket och i atmosfären. En anrikning av koldioxid i form av mull motverkar klimatförändringen.

SLC - Oss1
Oss bönder emellan: ”Jordbruket måste få en positivare bild”

Det öppna diskussionstillfället ”Oss bönder emellan” lockade än en gång många deltagare. Vid tillfället i Pedersöre presenterade SLC:s nya fullmäktigeordförande Kristian Westerholm sig för de österbottniska jordbrukarna.

SLC - Eggpac 1
Eggpac firar 30 år och generationsväxlar

Äggpackeriet Eggpac har jämna tre decennier på nacken. En generationsväxling håller på att genomföras stegvis så att grundarna Glenn och Ulrika Snåre överlåter rörelsen till sina barn Cecilia Cederberg och Dennis Snåre.

SLC - Lpx 117125
Avvecklingsstöd för grisbönder väcker intresse i Nederländerna

Den holländska regeringen försöker förtvivlat sänka utsläppen från landets många grisgårdar. För ändamålet har en premie lanserats för bönder som är beredda att avveckla sin produktion. Premien blev så populär att den genast övertecknades.

SLC - Deklaration 1
TEMA: Deklarationsråd 2019

Ett år har passerat och det har än en gång blivit dags att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. En stor del är sig likt från föregående år, men några små förändringar finns det ändå att orda om i årets deklarationsråd i veckans Tema-nummer.

SLC - Deklaration 3
Jordbrukets deklaration

Skattemyndigheterna önskar att man i allt högre grad lämnar in sin deklaration elektroniskt på nätet. Ett smidigt alternativ för att sköta deklarationerna elektroniskt är att logga in i skatteförvaltningens e-tjänst MinSkatt. Man kan också surfa fram till elektroniska deklarationen via jord- och skogsbrukets sidor på skatt.fi eller använda adressen skatt.fi/skattedeklaration/2.

SLC - Deklaration 9
Mervärdesskattedeklaration

Mervärdesskatten skall redovisas enligt anvisningarna på blanketten ”Deklaration av skatter på eget initiativ 2019”. De efterfrågade mervärdesskatteuppgifterna är samma som tidigare år, fastän blanketten fick en förnyad layout i början av 2019.

Ansök om energiåterbäring senast den 2 mars

Ansökan om återbäring av accis på energiprodukter för skatteåret 2019 ska sökas senast 2.3.2020.

Skattenytt: Dubbel avskrivning enligt ny lag om skattelättnad

I praktiken berör ändringen skattedeklarationen först nästa år.

SLC - Vaxtskyddsar 1
Växternas hälsa avgör vår framtid

Att satsa på växternas hälsa är att satsa på sin egen framtid. Det gäller helt bokstavligen, eftersom dålig växthälsa förorsakar förluster. Det vet alla som har haft skadeangrepp i sin trädgård, och för yrkesodlarna kan angrepp på växtligheten leda till stora ekonomiska förluster. Det här säger kanslichefen på jord- och skogsbruksministeriet Jaana Husu-Kallio på en information om FN:s internationella växtskyddsår i år. Året firas på Finlands initiativ.

SLC - Lplan1
Ta del av landskapsplanen innan det är för sent

Fram till den sista januari är Österbottens landskapsplan 2040 framlagd till påseende. Fram till det kan allmänheten lämna in anmärkningar om förslagen. I måndags fick markägare information om vikten av att ta del av planen som har direkt inverkan på markanvändningen.