Håll efter vildbetor, fröstockar och gammaflyets larver

Sockerbetsforskningscentralen SjT ber odlarna vara uppmärksamma på bekämpningen av vildbetor och fröstockar som så småningom börjar vara aktuell i sockerbetslanden.

Spannmålsskörden väntas bli den minsta på 2000-talet

Enligt Naturresursinstitutets beräkning blir spannmålsskörden 2,8 miljarder kilo 2018. Om beräkningen realiseras kommer spannmålsskörden att vara den minsta under detta årtusende.

Torkan tvingar också Åland till lättnader för jordbruket

Landskapsregeringen fattat beslut om flera åtgärder för att hjälpa upp situationen på grund av den extrema och långvariga torkan som medför miljonförluster också för det åländska jordbruket.

Bevattningsutrustning går åt som smör i solen

Det är för sent att beställa stora bevattningsmaskiner för den här säsongen, men handeln med allt som håller befintliga system igång går het.

”Hjärnrian på nätet” ska främja jordbrukets lönsamhet

Som en del av utredningsarbetet om den finländska maten och matproduktionen har en diskussion startat på nätet, där alla är välkomna att delta.

Hård Brexit äventyrar handeln med livsmedel

Samtalen om Brexit mellan EU och Storbritannien har igen en gång kört fast.

Avtal med Japan gynnar EU-jordbruket

EU och Japan har slutit ett omfattande handelsavtal som öppnar många exportchanser för det europeiska jordbruket.

EU och Mercosur kommer inte vidare

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur stampar på stället. Agrarkommissionär Phil Hogan räknar inte med ett resultat medan sydamerikanska förhandlare är mer optimistiska.

Gårdarna blir färre men produktionen hålls på samma nivå

​Jordbruket i Finland har det tufft och lönsamheten är mycket svag. Det här enligt Naturresursinstitutet Lukes årsrapport.

Nya fall av afrikansk svinpest i Ryssland

De ryska myndigheterna har under juli månad rapporterat två fall av afrikansk svinpest i små svinhus i Leningrad oblast.

SLC - Ekovall
Ekoodlaren har allt som behövs för frodig vall

Har du en vall som består av rödklöver, blålusern, hundäxing och rörsvingel? Gratulerar, för då har du fyra växter som med sina långa rötter klarar torka bra. Det var en av många lärdomar som häromveckan förmedlades på en kurs i ekovallodling – och som gäller lika mycket i konventionell odling, enligt kursledaren Jan-Olof Johnsson.

SLC - Forsoksdag
Intressant försöksdag på Stor-Sarvlaks

Nylands Svenska Lantbrukssällskaps Patrik Erlund inleder försöksdagen på Stor-Sarvlaks gård i Lovisa med att sammanfatta växtperioden hittills. Vädret är som vanligt samtalsämnet nummer ett och i år är det förstås torkan som intresserar.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning