SLC - Vaghandboken
Handbok om enskilda vägar har utkommit

SLC ger ut väghandboken Förvaltning av enskilda vägar som hjälp för väglagens förtroendevalda och dem som är intresserade av frågor om enskilda vägar.

Banklandskapet ritas om också i Nyland

LF berättade för ett par månader sedan om förändringar i nätverket av bankkontor på den åboländska landsbygden. Nu sker det också förändringar i Nyland.

Den gröna given kan åsidosätta CAP

Den gröna given ska bli EU:s främsta prioritet, lovar den nya kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Men klimatskyddet får inte köra över jordbrukspolitiken, varnar den tyska EU-politikern Norbert Lins.

SLC - 82610043 543219856283924 7016463998736400384 O
EU:s budgettvist kan försena CAP med två år

EU-länderna grälar fortfarande om finansieringen av EU:s långtidsbudget utan sikte på en kompromiss. Den planerade CAP-reformen försenas följaktligen också, möjligen med upp till två år. Under tiden borde finansieringen tryggas utan nedskärningar.

SLC Nyland: Husdjursproducenterna måste kunna lita på att de får vikariehjälp

LPA planerar att förnya lokalenhetsstrukturen inom avbytarservicen på grund av att antalet lantbruksföretagare som har rätt till avbytarservice har minskat. I samband med förnyelsen har LPA bett om kommentarer av producentförbunden.

Svara på EU:s enkät om ursprungsmärkning av kött

EU ber jordbrukare svara på en enkät gällande ursprungsmärkning av kött för utvärdera hur märkningen fungerat. Enkäten är också öppen för bland annat konsumenter och myndigheter.

EU-avtal med Japan gynnar agrarexporten

EU:s export av jordbruksprodukter till Japan har ökat kännbart sedan handelsavtalet trädde i kraft för ett år sedan.

SLC: Regeringens klimatplan får inte äventyra matproduktionen eller skogsanvändningen

Enligt Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC finns de största möjligheterna i att öka kolbindningen i skogen och marken samt i att anpassa lantbruket till klimatförändringen.

SLC - 49474646626 62F3F554Ee O
Brittiska bönder planerar demonstration i London

Brexit är över och britterna har lämnat EU. En majoritet av bönderna stöder utträdet ur EU, men nu börjar en viss oro för framtiden breda ut sig. Premiärminister Boris Johnson visar inga större tecken på samarbetsvilja gentemot EU.

SLC - Eu Journalister
Finlands EU-ordförandeskap gick som det skulle

Finlands tredje EU-ordförandeskap gick enligt förväntningarna, berättar jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio. De största framgångarna inom JSM:s förvaltningsområde uppnåddes inom fiske- och skogssektorerna.

SLC - Educa Img 0111
SLC ordnade klimatprat på Educa-mässan

SLC:s programpunkt på Educa-mässan för lärare och pedagoger i Helsingfors senaste vecka handlade om klimat, klimatångest och hållbara val. Psykologen och psykoterapeuten Daniela Seeskari från Folkhälsan, Nora Backlund från Finlands svenska 4H samt ombudsman Annika Öhberg, SLC, diskuterade vad man kan göra för att hantera klimatförändringen och hur lärare kan bemöta barn och unga med klimatångest.

SLC - Avena 2
Hög odlingssäkerhet allt viktigare i sortvalet

Luke-forskaren Merja Högnäsbacka presenterade en rad nya spannmålssorter på Viljelijän Avena Berners odlarkväll i Vasa. I praktiken kommer endast några av de aktuella sorterna att finnas till salu som utsäde, påpekar Högnäsbacka.