SLC - Agco Mf Factories Beauvais1 Beauvais 1018 56000
AGCO bygger ny MF-fabrik i Frankrike

Den globala maskintillverkaren AGCO utvidgar sin tillverkning av Massey Ferguson-traktorer i franska Beauvais. En nybyggd fabriksanläggning gör det möjligt att höja kapaciteten till 18.000 traktorer per år.

SLC - Potatislager
Normala mängder matpotatis i lager

I mitten av januari fanns det 107 miljoner kilo mat- och livsmedelsindustripotatis i gårdarnas lager, varav matpotatis utgjorde 91 miljoner kilo.

Insändaren: Felaktiga påståenden om Spotlights program

I insändaren kommenterar Heidi Grandell-Sonck som är producent vid Yle Spotlight, Micke Godtfredsens ledarstick "Påhopp på våra husdjursbönder".

Klimatpåverkan från inhemsk stärkelse har sjunkit

Kolavtrycket för inhemsk stärkelse från potatis och korn har sjunkit med 31 procent på 12 år, meddelar Stärkelseindustriföreningen TTY. Kolavtrycket från modifierad stärkelse har sjunkit mellan 8,5-18 procent. Nya beräkningar visar att kolavtrycket nu är mellan 500 och 1.500 gram per kilo stärkelse, beroende på stärkelsetyp och förädlingsgrad.

SLC - Bitcow
BitCow ska locka stadsbor att investera digitalt i boskap

Argentinas ekonomi är på fallrepet, men köttproduktionen mår bra då exporten blomstrar. Numera kan vem som helst investera i boskapsproduktionen genom att köpa en ”BitCow” som motsvarar en ko med kalv.

SLC - Greppa Tradgarden 2 Webben
Potential för ett grönare Nyland

Den gröna mattrenden och närheten till konsumenterna är möjligheter för nyländska trädgårdsodlare. Via projektet Trädgårdsodling i Nyland ordnas olika tillfällen med målet att boosta regionens trädgårdsproduktion. Om detta och mycket annat kan du läsa i Trädgårdstemat i veckans LF.

SLC - Kolumn Smith
Kommentaren: Gemensamt matbord

Johanna Smith sitter i egenskap av växthusproducent i diskussionsforumet Gemensamt matbord.

SLC - Global A Webben
Närpes Grönsaker går in för GlobalGap och G.R.A.S.P

Från och med den 1 januari 2022 kommer en del handelsaktörer att kräva certifiering. Närpes Grönsaker förbereder sig som bäst för de förändrade kundkraven och under de kommande åren ska alla medlemmar få hjälp med certifieringen på gården.

SLC - Ng Kampanj Webben
Närpes Grönsaker förklarar ansvarsfullhet och månar om framtiden

Den inhemska växthusnäringen är mycket hållbar i internationell jämförelse. Men näringen har inte varit särskilt bra på att berätta det utåt. Därför har Närpes Grönsaker startat en kampanj för att framhålla det goda arbete som görs på gårdsnivå.

SLC - Spetspaprika 1 D Webben
Sigg gör nytt försök med spetspaprika vintertid

Förra vintern blev Tommy och Patrik Sigg de första i världen att producera spetspaprika vintertid. Trots att skörden inte riktigt uppnådde förväntningarna gläds man åt att efterfrågan är mycket god. Nu gör de ett nytt försök och resultaten hittills ser goda ut.

SLC - Mossa 1
Biolan tror på vitmossa som framtidens växtunderlag

Biolan Group fortsätter tro på vitmossa som växtunderlag både för proffsodlare och konsumenter. Under sina vårdagar presenterade Biolan nyheter för balkongodlare, och företaget tror starkt på export.

SLC - Sival 1
Vertikal odling är framtiden

Den holländska professorn Leo Marcelis vid Wageningen-universitetet i Holland anser att vertikal odling kommer att revolutionera växtproduktionen i världen. Enligt honom är fördelarna med vertikal odling många: Man kan odla i princip var som helst på en liten areal och producera hög kvalitet nära konsumenten, med minimal vattenanvändning, korta transportsträckor och minskat matsvinn.