Jordbruk

Djurstölder plågar
brittiska fårfarmare

Stölder av boskap är sedan några år tillbaka ett tilltagande problem på brittiska lantgårdar. Ännu för tio år begränsades boskapsstölderna till mindre än tio djur. I dag anmäls regelbundet stölder av upp till hundra djur.

Försäkringsbolaget NFU Mutual rapporterar om den dystra utvecklingen. Enbart förra året rapporterades boskapsstölder till ett värde av 2,65 miljoner euro, omtalar Rebecca Davidson från NFU för tidningen Farmers Guardian.

Detta är visserligen en lätt tillbakagång i jämförelse med året innan, då boskap till ett värde av 3,46 miljoner euro försvann, ofta spårlöst. De något förbättrade siffrorna för 2020 kan sannolikt förklaras med coronaepidemin och den inskränkta rörligheten utomhus.

Enligt Davidson är boskapsstölder ofta katastrofala för djurens ägare, i synnerhet på mindre gårdar. Små gårdar har ofta dålig ekonomi, varvid de samhälleliga konsekvenserna kan bli mycket svåra.

Det kan dröja flera år för bönder att komma över förlusterna efter långa och dyra avelsprogram. Offer för stölderna är för det mesta renrasiga får, men också hundar och grisar försvinner.

Ett annat allvarligt problem är turister som rör sig över ägorna med hundar som attackerar boskapen. Hundangreppen har tilltagit kraftigt. Enbart 2020 bokförde polisen 1.100 hundangrepp mot får, jämfört med 800 motsvarande angrepp ett år tidigare.

Enligt Davidson noterade NFU Mutual en positiv trend mellan åren 2018 och 2019, då angreppen av hundar minskade. Därefter har angreppen på nytt tilltagit. The National Sheep Association betecknar utvecklingen som chockerande.

NSA-ordföranden Phil Stocker befarar att den dystra utvecklingen kan ha anknytning till coronakrisen. Många hundägare köpte sina hundar före nedstängningen och förlorade intresset för valparna som lämnades vind för våg.