Dsc 5123
Enhetschef Tomas Björkroth förutspår att Brusabys utbildningar fortsätter att locka fler studerande också i fortsättningen.
Jordbruk

Brusaby i Kimito lockar
rekordmånga studerande

Intresset för studier vid Axxells naturbruksenhet Brusaby är större än på länge. Naturbruksenheten på Kimitoön har fått rekordmånga ansökningar till utbildningar som startar i höst.

Hittills har man fått in 134 ansökningar. 54 av dem har kommit via den gemensamma ansökningen som leder till studier för grundexamen inom lantbruksbranschen. Här kan man studera till landsbygdsföretagare, djurskötare och skogsarbetare-skogsserviceproducent.

Enhetschef Tomas Björkroth är glad.

– Det här är mycket positivt. Under mina nio år vid Brusaby har jag inte upplevt något liknande. Antalet ansökningar är rekordmånga. Normalt brukar vi ha 30-35 sökande i den gemensamma antagningen, nu har vi 54, säger Björkroth.

I den siffran ingår också 11 sökande till hästskötarutbildningen till vilken man söker direkt till Brusaby.

”Bra att vi blir fler”

Elias Lindblom som studerar första året vid utbildningen till landsbygdsföretagare är också nöjd.

– Det är bra att vi blir fler, hittills har vi inte vart så värst många, säger han.

Vårbruket är i startgroparna och Lindblom som tänker bli jordbrukare är ute med traktorn på en av Brusabys åkrar där han övergödslar höstråg.

– Jag har alltid varit intresserad av jordbruket. Det är positivt om man kan bidra till att trygga återväxten. Jordbrukarna blir färre och färre samtidigt som gårdarna blir större, säger Lindblom, som kommer från Västanfjärd.

Brusaby erbjuder flera utbildningar som leder till yrkesexamen, bland annat djurtränare, klinikdjurskötare, vildmarksguide, viltvårdare och naturfotograf. Till utbildningarna kan man söka in kontinuerligt under året direkt till naturbruksenheten.

Utbildningarna för yrkesexamen har också lockat fler sökande än vanligt. Antalet studieplatser är 80, men i det här skedet har man redan fått in 84 ansökningar. Ansökningstiden går ut i mitten av maj.

– Vi blir tvungna att ordna med specialarrangemang för att så många som möjligt av de sökande ska få studieplats, säger Björkroth.

Dsc 5100
Studerande Elias Lindblom har tagit en paus med övergödslingen av höstråg, här tillsammans med läraren Rolf Nybondas.

Många orsaker

Han tror att det ökade intresset för utbildningarna vid Brusaby delvis är en följd av coronapandemin.

– Intresset för naturen har ökat under pandemin. Och blir man permitterad eller arbetslös är det vanligt att man söker sig till någon utbildning.

Men han ser också anda orsaker.

– Intresset för landsbygden och primärnäringarna ökat de senaste åren. Dessutom har det blivit populärt att flytta till landet.

Axxell Brusaby har också gjort egna satsningar för att locka fler studerande.

– Vi har ökat vår marknadsföring och synligheten på nätet och i sociala medier. Hela personalen har deltagit i det här arbetet, säger Björkroth.

Digitaliseringen och de ökade möjligheterna till distansstudier har också bidragit. Många ser möjligheten att studera på distans som en fördel.

Hyfsad ekonomi

Björkroth ser med tillförsikt på framtiden.

– Vi räknar med att den positiva trenden med fler sökande håller i sig. Vår ekonomi är också hyfsad, vi har inte drabbats så hårt av nedskärningarna som gjordes under tidigare år, säger Björkroth.

Axell Brusaby har i dag 300 studerande. 100 av dem är unga som studerar för en grundexamen.  Resten är vuxenstuderande och delvis unga som studerar till yrkesexamen både i form av närstudier och studier på distans.

Naturbruksenheten som omfattar 200 hektar åkerareal och drygt 100 hektar skog har 40 anställda. Hälften är lärare, resten är stödpersonal.

Dsc 5135
Axell Brusaby har i dag 300 studerande. 100 av dem är unga som studerar för en grundexamen. Resten är vuxenstuderande och delvis unga som studerar till yrkesexamen.