SLC - Filippinerna 4
Småbrukare på Filippinerna för en kamp på liv och död

Filippinerna har blivit världens farligaste land för småbönder och markförsvarare. Sedan sommaren 2016, har närmare 160 personer dödats.

Oklart om väglag behöver FO-nummer

I mars blev väglag tvungna att skaffa FO-nummer för att kunna sköta bankärenden. Men nu kommer Vägföreningen i Finland r.f. med nya rekommendationer om att det inte är nödvändigt.

SLC - Pro Agria
Regnen avbröt vårsådden

En regnfront som kom över landet efter morsdag har avbrutit vårsådden i landets södra och mellersta delar efter en bra start. Regnen är dock välkomna för att trygga grodd och plantskjutning för nysådda områden, även om en del av nederbörden kom i form av snö och slask, skriver ProAgria i sin växtodlingsrapport. Om temperaturerna inte sjunker rejält under nollstrecket, kommer den kalla fronten inte att skada de sådda arealerna, men den fördröjer tillväxt och utveckling.

SLC - Zelp
Ansiktsmask för kor ska skydda klimatet

En ansiktsmask för kor marknadsförs som ett effektivt sätt att sänka jordbrukets utsläpp av klimatgasen metan. Enligt tillverkaren reducerar masken upp till 60 procent av kornas dagliga metanutsläpp. Snart kommer den ut på marknaden.

Ledaren: Rädda matkedjan!

Coronakrisen har slagit hårt mot hela världsekonomin. Jordbruket och livsmedelskedjan står inför nya och svåra utmaningar. Nu skulle det gälla att dra lärdomar av situationen för att trygga en fungerande matkedja under alla förhållanden, påpekar Peter Karlberg.

Elektroniska öronmärken blir obligatoriska för nötkreatur 2021

Elektronisk identifiering av nötkreatur blir obligatorisk från och med ingången av 2021, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

ÖSP har delat ut studiestipendier

Österbottens svenska producentförbund r.f. har i maj delat ut stipendier.

EU-ministrar efterlyser mer krisstöd för jordbruket

EU:s jordbruksministrar diskuterade på onsdagen effekterna av covid-19 på jordbruket och behovet av nya stödåtgärder. De första åtgärderna har i viss mån lindrat problemen på marknaderna men robustare stöd behövs för att stabilisera läget.

Medlemsenkät om jordbrukets klimatvägkarta

Nu genomförs en medlemsenkät genom vilken MTK och SLC vill försäkra sig om att de för medlemmarna viktigaste faktorerna har beaktats när genomförbara åtgärdshelheter ska sammanställas för att minska på jordbrukets koldioxidutsläpp tills 2035.

Nationell lagstiftning kan göra att felaktiga betalningar inte stoppas

Varför stoppas inte en betalning där kontonummer och mottagarnamnet inte överensstämmer? Enligt Benjamin Sandvik, kundansvarig vid Vasa Andelsbank är en förklaring olika lagstiftning mellan länder.

SLC - Bedragen
Lurades på 90.000 euro – nu vill han varna andra

John Häger var varsam vid köpet av en skördetröska från Sverige. Men när han betalade fakturan noterade han inte att kontonumret hade ändrats. Resultatet blev att bedragare for i väg med 90.000 euro. Nu vill han varna andra.

Nytt stödsystem för restaurerings- och vårdåtgärder inom naturvården

Miljöministeriet föreslår att det i naturvårdslagen ska tas in bestämmelser om stödinsatser för iståndsättnings-, restaurerings- och vårdåtgärder på privat mark för att främja skyddet av den biologiska mångfalden. Ändringarna möjliggör i synnerhet restaurering och vård inom livsmiljöprogrammet Helmi.