Lbfondmedel
Gårdar kan ansöka om återhämtningsmedel för bland annat solpaneler, byggande av en flisvärmecentral eller till exempel byggande av en anläggning för biogasproduktion. ARKIVFOTO
Jordbruk Maskin & teknik Landsbygdsnäringar

Ansökan om landsbygdsfondens
återhämtningsmedel öppnas
inom kort

I Finland utdelas sammanlagt 207,5 miljoner euro i återhämtningsmedel ur EU:s landsbygdsfond, varav 26 miljoner anvisas landsbygdsföretag. Stödansökan öppnas inom kort.

Nu lönar det sig för företag med koppling till gårdar samt för mikro- och småföretag på landsbygden att börja förbereda projekt med koppling till ibruktagande av förnybar energi eller effektivare eller energisnålare teknik samt digitalisering eller ägarbyten.

Finansiering kan sökas under en relativt kort tid, så nu söker man projekt som är färdiga att genomföra och där de dokument (tillstånd) som krävs är i skick eller kan skaffas snabbt. Ansökan om finansieringsstöd är redan öppen för bredbandsinvesteringar och investeringar på gårdar.

Nedanstående uppgifter är förhandsuppgifter om återhämtningsmedlen och villkoren för dessa, så ändringar är möjliga.

Investeringsobjekt och villkor

Återhämtningsmedlen riktas till mikro- och småföretag på landsbygden, företag med koppling till gårdar samt till företag som förädlar jordbruksprodukter och livsmedel (mikro- och små företag). Stöd kan beviljas bland annat för följande immateriella och materiella investeringar:

- En ny teknik eller ett nytt verksamhetssätt som är effektivare eller sparar energi eller på annat sätt uppfyller BAT-kraven (Best Available Technology).

- Ökad digitalisering i företagsverksamheten. 

- Byte av energiform till förnybar energi. Ökad användning av förnybar energi (t.ex. solpaneler och luftvärmepumpar). Produktion av förnybar energi för företagets eget bruk (företagets lokaler).

- Förbättring av energi- och materialeffektiviteten samt minskning av svinnet (materiella och immateriella investeringar som förbättrar företagets resurseffektivitet).

- Förnyande av befintliga anläggningar som producerar förnybar energi.

Stöd kan sökas antingen av nystartade eller redan verksamma företag vars investeringar genomförs i ett stödberättigande landsbygdsområde. Stöd beviljas alltså inte 

företag i stadsområden och inte heller för anskaffning av begagnade maskiner eller anordningar.

Om företaget verkar på samma tomt som en bostadsbyggnad är det möjligt att få stöd. Stödvillkoren i fråga möjliggör också energiinvesteringar i företag med koppling till gårdar där företagsverksamheten bedrivs i samband med jordbruket och under samma FO-nummer.

Stödnivån för investeringar i mikro- och småföretag som bedriver affärsverksamhet utanför jordbruket samt företag med koppling till gårdar är 30 procent. De godtagbara kostnaderna ska uppgå till minst 10.000 euro och på investeringarna tillämpas den allmänna de minimis-förordningen. 

Stödnivån för investeringar i mikro- och småföretag som förädlar jordbruksprodukter och livsmedel samt flerbranschgårdar är 35 procent. De godtagbara kostnaderna ska uppgå till minst 10.000 euro. Stödets maximibelopp är 200.000 euro (Annex I-produkter). För övriga slutprodukter (Non-Annex I) beviljas stöd enligt de minimis-villkor.

Återhämtningsmedel för gårdar, ägarbyten, bredband

Gårdar kan ansöka om återhämtningsmedel för investeringar som främjar arbetsmiljön, produktionshygienen, djurens välbefinnande eller miljöns tillstånd. Dessa investeringar kan vara till exempel täckning av gödselstäder för att förbättra ventilationen i produktionslokaler, fullfodervagnar och ibruktagande av förnybar energi, såsom anskaffning av solpaneler, byggande av en flisvärmecentral eller till exempel byggande av en anläggning för biogasproduktion.

Investeringsstödnivån för nya anläggningar eller produktionsenheter som producerar biogas är 50 procent. De godtagbara kostnaderna uppgår till minst 10.000 euro. De godtagbara totala kostnaderna är högst 2 miljoner euro. Anläggningens totala effekt får vara högst 2 MW.

Nystartade mikro- och småföretag som sysselsätter andra och är verksamma på glesbygden och kärnlandsbygden kan ansöka om återhämtningsmedel för att skaffa väglednings-, rådgivnings- och experttjänster i anslutning till beredningen av ägarbytet.

Stödnivån för ägarbyten är högst 10.000 euro per byte. Det minsta stöd som beviljas är 2.000 euro.

Ansökningarna görs via Hyrrä-systemet till regionens NTM-central. Ansökningstiden kommer att meddelas senare.

NTM-centralen poängsätter de ansökningar som inkommit enligt urvalskriterierna och väljer ut de projekt som bäst uppfyller urvalskriterierna för finansiering. Vid valet av projekt fästs särskild uppmärksamhet vid hur färdigt projektet är att genomföra samt vid den sökandes förmåga att inleda genomförandet så snart som möjligt efter valet.

Återhämtningspengarna för projekt som finansieras ska användas under de tre år som följer efter det år då de binds.

För närvarande pågår redan den andra ansökningsomgången för bredbandsinvesteringar 15.6-30.9. Finansieringen riktas till landsbygdsområden som inte byggs på marknadsvillkor. Stödprocenten kan uppgå till 70 procent. Stödmedlen har inte kvoterats per NTM-central, utan projekten finansieras vartefter de uppstår. Beslut om vilka projekt som ska finansieras fattas under hösten, men projektet kan inledas redan på egen risk efter att ansökan har anhängiggjorts hos NTM-centralen.