Paprikahus 1 D Webben
Företaget Backens Trädgård i Pörtom bygger som bäst ut med en nytt blockväxthus. Den nya anläggningen kommer ha en odlingsareal på 1,22 hektar och när produktionen inleds i mars nästa år odlas enbart paprika.
Jordbruk Tema

Lassfolk investerar i
nytt blockhus för paprika

De senaste veckorna har stommen till ett nytt blockväxthus rest sig i Pörtom. Bakom satsningen står Ellinor Lassfolk, som investerar i en anläggning för paprikaodling. Produktionen beräknas vara igång i vår.

– Det känns bra att ha kommit så här långt för det har varit en lång process. Nu valde jag att satsa, för jag vill inte ångra mig sen när jag är för gammal. Vill man framåt så krävs det satsningar, säger Ellinor Lassfolk, som driver företaget Backens Trädgård i Pörtom.

Odlingsarealen av paprika inom andelslaget Närpes Grönsaker utökas i vår med 12.240 kvadratmeter, eller 1,22 hektar, när Lassfolk tar i bruk ett nytt blockväxthus. En anläggning som byggs enbart för paprikaodling.

– Ända sedan jag tog över vid generationsväxlingen 2016 så har jag odlat paprika och chili. Paprika är en grönsak som vi kan här på gården och därför var det naturligt att satsa just på den, säger hon.

Sedan tidigare odlas paprika och chili i ett par äldre växthus på gården på knappt 5.000 kvadratmeter. Produktionen uppgår därmed till över 1,7 hektar när de första plantorna planteras i början av mars när den nya anläggningen tas i bruk.

– En orsak till att jag väljer att göra satsningen nu är att efterfrågan på inhemsk paprika är god. Odlingsarealen är dessutom relativt liten i förhållande till exempelvis gurka och tomat, säger Lassfolk.

Paprikahus 3 A Webben
Jonas Lundström, försäljnings och marknadsföringsdirektör för Närpes Grönsaker välkomnar Ellinor Lassfolks satsning på ett nytt blockväxthus för säsongsodling av paprika. Den inhemska paprikans andel av den totala marknaden är liten. Det finns utrymme för mer paprika, säger han.

Inhemska produktionen kan öka

Jonas Lundström, försäljnings- och marknadsföringsdirektör för Närpes Grönsaker (NG), välkomnar satsningen som Backens Trädgård gör. Enligt honom är den inhemska paprikans andel av marknaden endast kring tio procent under högsäsong och tre procent utslaget över hela året.

– Det känns därför viktigt att vi har producenter som vill utöka odlingsarealen av paprika. Med tanke på den låga graden av inhemsk paprika så finns det en enorm potential och både kunder och konsumenter efterfrågar det. Vi kan inte konkurrera med priserna gentemot de importerade paprikorna, men däremot kan vi göra det gällande alla övriga mätare såsom exempelvis smak, kvalitet, hållbarhet och renhet, säger Lundström.

Han välkomnar därmed fler odlare att satsa på paprika i framtiden.

– Jag är rätt övertygad om att vi kommer att få se fler nybyggnationer för just paprikaodling de närmaste åren. Det gäller i synnerhet att vi kan ta marknadsdelar från den importerade paprikan, men också att konsumtionen kan ökas ytterligare med en kvalitativ och inhemsk produkt. Men det är bra om utökningen sker stegvis så att odlingsarealen inte utökas för snabbt.

Att ett nytt blockväxthus byggs enkom för paprikaodling torde vara unikt i Finland. Det gör också att anläggningen är skräddarsydd huvudsakligen för odling av paprika.

– Det innebär bland annat att vi har en smalare radindelning för gångarna, vilket underlättar plockningen. Takhöjden är också något lägre än i anläggningar för andra grönsaker som tomat eller gurka för att få rätt innerklimat. Det var något som vi beaktade specifikt med just paprika när det nya blockväxthuset planerades.

– Men om det skulle bli aktuellt med ett byte av grönsak så är det nog möjligt att odla exempelvis tomat också i det nya huset, säger Lassfolk.

Paprikahus 4 Webben
Grundarbetet för det nya blockväxthuset inleddes och nyligen har stålkonstruktionen installerats. Arbetet pågår för fullt och i mars inleds produktionen av paprika i det nya växthuset i Pörtom.

Hoppas öka medelproduktionen

I dag är medelproduktionen av paprika cirka 0,8 kilo per kvadratmeter och vecka. En helt ny anläggning som är optimerad för paprikaproduktion gör också att den produktionsnivån kan öka.

– En modern anläggning ger så klart helt nya möjligheter för produktionen och målet är naturligtvis att produktionsmängden per kvadratmeter ska öka, konstaterar Lassfolk.

Lundström är också glad över att det nu sker en satsning på blockväxthus för säsongsodling. Det börjar bli brist på säsongsodlingar och det finns definitivt utrymme för både dem och alternativa grödor. Enligt honom uppgår exempelvis cirka nittio procent av odlingsarealen för tomat inom NG av året runt-odling, det vill säga belyst odling.

– Det bidrar till att vi exempelvis nu har brist på tomat i Finland eftersom året runt-odlarna byter plantor som bäst. I kombination med den extremt varma sommaren som dessutom slitit hårt på plantorna så är läget till och med rätt extremt nu. Vår produktionsnivå är för tillfället en knapp tredjedel av vad den normalt ligger på för tomat.

– Så därför är det bra att vi har medlemmar som vågar satsa på nya anläggningar enbart för säsongsodling, säger han.

Varför har det blivit så?

– På grund av bland annat prispress är det svårt att få lönsamhet för säsongsodlare av rundtomat så den arealen har minskat. Många av dem har också bytt till andra grönsaker som exempelvis specialtomater. Bristen uppstår också i och med att vi inte har fått bytestiden för nya kulturer mera utspridd, men vi jobbar på att få ett system där inte alla året runt-odlare byter samtidigt, svarar Lundström.

Paprikahus 5 Webben
Den inhemska paprikans andel av marknaden är endast kring tio procent under högsäsong och tre procent utslaget över hela året. Därför är det viktigt med satsningar på enbart paprikaodling, som nu görs i Pörtom av företaget Backens Trädgård med Ellinor Lassfolk vid rodret.

Kräver mycket ljus

Säsongsodling innebär i praktiken att produktionen pågår med kulturer som producerar från april/maj fram till oktober/november. Under vintern sker därmed ingen produktion i anläggningar utan belysning.

Odling av vanlig paprika sker inte i Finland vintertid, men däremot har odlare inom NG odlat spetspaprika vintertid de senaste åren och den odlingen fortsätter också i år.

– Efterfrågan på inhemsk spetspaprika under vintern finns och den produktionen fortsätter, dock i lite mindre skala jämfört med tidigare år tyvärr, vi skulle behöva större areal för spetspaprika. Det fungerar också att odla paprika under vintern rent odlingstekniskt, men problemet är att det blir höga kostnader för den kräver mycket ljus. Så det är möjligt, men produkten blir dyr och har svårt att klara konkurrensen med importerad paprika under vintern, förklarar Lundström.

Ellinor Lassfolk har i och med nybygget fler alternativ för att testa på andra grönsaker i de gamla växthusen på gården. Spetspaprika är en ny produkt som hon ska odla nästa år.

– Det är bra med flera växthus som gör att jag kan satsa också på andra sorter, konstaterar hon.