Frigrisning 5 Webben
Pig Hill Ab valde att gå in för fri grisning när man byggde en ny produktionsanläggning. Det som är speciellt och nytt i dag brukar bli standard efter 10-15 år. Hade vi nu satsat på traditionella grisningshäckar skulle vi troligen bli tvungna att riva ut dem i framtiden. Därför beslöt vi oss för att satsa på fri grisning, säger delägarna. PRIVAT FOTO
Jordbruk Tema

Satsade på fri grisning
när de byggde nytt i Hirvlax

I början av det här året inleddes produktionen av smågrisar i en ny anläggning i Nykarleby. Bakom satsningen står sex delägare som gick samman och grundade Pig Hill Ab. Valet att ha fri grisning har gett fördelar, men också skapat nya utmaningar.

Trots att svinnäringen i flera år har dragits med lönsamhetsproblem är det definitivt inte nattsvart för näringen. Det finns många producenter i Österbotten som är villiga att satsa. De senaste i raden av producenter med framtidstro är Sebastian Pott, Tobias Wik, Arttu och Robert Flén samt Peter och Erik Nybäck.

För några år sedan beslöt de sig för att gå samman och bilda Pig Hill Ab, som från och med i år producerar smågrisar i en ny fin anläggning i Hirvlax i Nykarleby.

– Fem av oss har slaktsvinsproduktion och syftet med att bygga en gemensam anläggning var att dela på risker och kostnader. Samtidigt fick vi också en produktion som garanterar vårt eget behov av smågrisar, säger Sebastian Pott, som har det yttersta ansvaret för driften vid den nya anläggningen.

Ingen är uppbunden helt

Andra fördelar med en gemensam satsning är att ansvaret fördelas. Ingen av delägarna behöver känna att de är helt uppbundna från tidig morgon till sen kväll sju dagar i veckan.

– I dag har jag en ledig dag till skillnad från om jag hade satsat helt själv. Med flera delägare kan vi också bolla idéer tillsammans, vilket är fördelar som är viktiga för oss med tanke på att vi ska göra det här i många år framåt.

– Samtidigt har vi grisningar varje vecka och kan nu ha tillräckligt stora grupper som gör att verksamheten är effektiv. Det hade inte uppnåtts om vi alla gjort egna satsningar i smågrisproduktion. Ringarna på vattnet är betydligt fler nu, förklarar Arttu Flén.

Byggandet inleddes i april i fjol och de första suggorna betäcktes i oktober. Själva huset blev klart i februari i år, lämpligt till att de första grisningarna inleddes.

Den totala produktionsytan är 6.000 kvadratmeter inklusive foderkök och sociala utrymmen med 550 suggplatser som på årsbasis producerar cirka 16.000 smågrisar.

– Vi är inte uppe i full produktion ännu, men snart är vi det. Det har också varit en del att lära med fri grisning, men rutinerna börjar sitta, säger Tobias Wik.

Frigrisning 3 Webben
Vid årskiftet inledde Pig Hill Ab i Hirvlax i Nykarleby produktionen av smågrisar i en ny anläggning. Företaget har sex delägare: (från vänster) Tobias Wik, Arttu Flén och Sebastian Pott på bild. Övriga delägare är Robert Flén samt Peter och Erik Nyback.

Valde fri grisning

Det är inget krav på att ha frigående suggor eller fri grisning i Finland. Metoden har vållat en del debatt under senare år, men för delägarna i Pig Hill Ab föll det slutligen naturligt på att satsa på frigående suggor.

– Det som är speciellt och nytt i dag brukar bli standard efter 10-15 år. Hade vi nu satsat på traditionella grisningshäckar skulle vi troligen bli tvungna att riva ut dem i framtiden. Därför beslöt vi oss för att satsa på fri grisning och det innebar också ett högre investeringsstöd så ekonomiskt gick det ihop.

– Nu är det bara att blicka framåt, för vi får leva med det beslutet som ändå känns som det bästa för oss, berättar Flén.

Flén, Wik och Pott betonar att de inte anser sig ha en bättre produktion än den som sker med grisningshäckar.

– Vi går inte ut och hävdar att det här är framtidens melodi och det enda sättet. Vi är inte bättre än någon annan och med facit på hand kan vi inte säga om det är bra eller dåligt med fri grisning. Vi lär oss fortfarande, säger de.

Något högre dödlighet

Omställningen från grisningshäckar har inneburit en förändring. Enligt Pott finns det i Finland inte tillgång till kunnig personal som kan fri grisning.

– Man kan säga att vi löst utmaningarna efterhand med frigående suggor, och systemet fungerar. Men samtidigt uppstår också nya utmaningar. Tillika är det också en utmaning att ha en så här stor smågrisproduktion, så små problem kan snabbt bli stora. Men vi är nöjda med produktionen hittills, säger Flén.

Något som man får räkna med är att dödligheten ökar en aning med fri grisning.

– Vi har en något högre dödlighet nu med att smågrisar krossas av suggorna, men vi tror att vi kan få bukt med den när vi lär oss mer om metoden. Vi söker ständigt nya lösningar, säger Pott.

Producenter med fri grisning får ett högre produktionsstöd för att täcka upp förlorad inkomst på grund av krossade smågrisar. Frigående suggor bidrar också till ökade kostnader.

– Det krävs nästan en extra anställd med fri grisning. Det blir mer jobb när suggorna är frigående och det kräver också mera strö. På samma yta med tre grisningsboxar har vi bara två, så ytorna blir större. Därför är stödet viktigt, förklarar han.

Frigrisning 6 Webben
Här blandas mjölkutfodringen åt smågrisar som ännu är i grisningsavdelningen. Att också utfodra dem med blötfoder börjar bli vanligare i nya anläggningar eftersom de vänjer sig snabbare med just den utfodringen när de flyttas till en ny avdelning. PRIVAT FOTO

APP-fri produktion

Oavsett vilken åsikten är om fri grisning står det klart att samhället betraktar det som att djurvälfärden ökar. Något som också ökar den vid Pig Hill Ab är att produktionen är APP-fri.

– Det betyder att det i vår besättning saknas en bakterie som kan orsaka luftvägsinflammation. Den största fördelen med det är att hälsan förbättras och att grisarna växer snabbare. Det innebär lägre foderkostnader samtidigt som suggorna mjölkar bättre, berättar Pott.

I foderköket finns olika blandare som blandar fodret. En ny sak i deras anläggning är att smågrisar som ännu är i grisningsavdelningen utfodras med blötutfodring.

– Vi ger dem en mjölkutfodring redan i grisningsavdelningen, vilket gör att de blir vanare med den utfodringen när de flyttar till tillväxtavdelningen. Det är en metod som är på kommande och blir vanligare, säger Pott.

Pig Hill Ab köper in all spannmål från några lokala odlare. Spannmålen som de odlar själv används till deras egen slaktsvinsproduktion. Just de stigande spannmålspriserna är något som för tillfället skapar viss huvudbry.

– I vårt intresse ligger det att ha jämn tillgång av spannmål varje månad under hela året. Därför är det viktigt att vi svinproducenter skulle ha ett närmare samarbete med odlare. För stiger spannmålspriset med tio euro per ton innebär det för oss en ökad kostnad på 30.000 euro på årsbasis. Så stora kast handlar det om i vårt fall, menar Flén.

Det tråkiga, enligt dem, är att producentpriserna aldrig stiger samtidigt som spannmålspriserna gör det. 

– Spannmålsodlarna behöver ju också de priser som är nu för att de ska ha lönsamhet. Det är i slutändan köttpriserna som måste upp för att vår lönsamhet ska bli bättre. Men vi kan inte enbart skylla på låga priser, utan i stället för att klaga på dem försöker vi påverka det vi kan påverka, säger han.

En sak som kan påverkas är kostnaderna. Pig Hill Ab har bland annat satsat på flisvärme som sänker kostnaderna. De har också frångått värmelampor till förmån för LED-lampor.

– Det gör att vi sparar strömkostnader samtidigt som den vattenburna golvvärmen värmer effektivt. Att spara in på driftskostnaderna var en röd tråd när vi planerade den nya anläggningen, säger de.

Frigrisning 1 B Webben
När Pig Hill Ab nyligen byggde en ny anläggning för smågrisproduktion var det naturliga valet att satsa på flisvärme. I produktionshuset värms golvet med vattenburen golvvärme.

Corona gjorde läget osäkert

Något som bidrog till att kostnaderna under byggandet blev lägre än väntat var att coronaviruset slog till. När världen stannade upp på grund av pandemin sjönk priset på bränsle och andra materialkostnader.

– Vi gjorde allt markarbete själva och när bränslet var billigt just då sparade vi in 3.000 euro i kostnader på det arbetet, säger Wik.

Men pandemin var också nära att leda till att bygget inte hade blivit av. Det blev snabbt oklart om inredningen som levererades från Tyskland skulle kunna transporteras planenligt.

– Läget var mycket osäkert och i början av pandemin var vi nästan rädda för lastbilschaufförerna från Tyskland. Inte ens de visste om de kunde få fram allt material, men till slut gick det vägen och nu har vi en modern anläggning som håller för produktion långt in i framtiden.

– Det känns bra, för trots utmaningarna har vi stark framtidstro, säger de.

Frigrisning 4 A Webben
På årsbasis producerar Pig Hill Ab cirka 16.000 smågrisar för delägarna. Att göra en gemensam satsning har många fördelar. Ansvaret fördelas, riskerna och kostnaden blir inte lika stor och produktionen av smågrisar blir effektivare.