SLC - Rilax 1
Rilax gårds historik speglar också jordbrukets utveckling

Nu är det möjligt att bekanta sig med en av Finlands största herrgårdar, Rilax gård i Bromarv, Raseborg. Gårdshistoriken Rilax Gård, Anor, odling, skönhet skriven av Kim Björklund, riktar sig till alla som är intresserade av lantbrukets utveckling och Finlands historia ur en herrgårds och dess ägarsläkters perspektiv.

SLC - Dsc 3194
Virtuell kaffepaus ny arena för unga jordbrukare

På onsdagseftermiddagar har unga finlandssvenska jordbrukare möjlighet att ägna sig åt en virtuell kaffepaus. De kan diskutera kring aktuella arbetssituationer och utbyta tankar med kollegor.

SLC - Ladtvatt 1 Webben
30 rena lådor i timmen

Danska Washpower, stora på stalltvättar, lanserade i fjol en automatisk lådtvätt. Ett exemplar har testkörts på några olika anläggningar i Sverige med gott resultat.

SLC - Langgard
Kommentaren: Det behövs en reglering av livsmedelsmarknaden

Min bestämda uppfattning är att vi inte kan råda bot på marknadsproblemen själva inom livsmedelskedjan utan är i behov av en reglering av livsmedelsmarknaden, skriver ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

SLC - Calyxt
USA-företag marknadsför ”GMO-fri” genredigerad soja

En ny och lätt sojaolja har nyligen lanserats på USA-marknaden. Oljan med namnet Calyno framställs av genredigerade sojabönor, men marknadsförs fullt lagligt som GMO-fri produkt. I EU vore det inte möjligt.

SLC - Vitkindade 1
Vitkindade gäss ett allt större problem

Skador i odlingar förorsakade av vitkindade gäss har blivit ett allt större problem i östra Finland. Under de senaste tio åren har det också varit det i östligaste Nyland. Nu bör odlarna komma ihåg att söka om ersättning för skadorna.

Internationellt webbseminarium om riskhantering 11.6

Food and Forest Development Finland FFD ordnar ett internationellt webbseminarium 11.6 om hur småbrukare lyckas hantera kort- och långvariga risker.

SLC - Lpx 152782
De psykiska symtomen hos lantbruksföretagare minskar

Det har skett en liten positiv utveckling i lantbruksföretagarnas välbefinnande i arbetet sedan 2017. Lantbruksföretagarna upplever färre psykiska symtom och även stressen har minskat en aning. Hälften av företagarna upplever arbetsglädje och arbetstillfredsställelse i jobbet. Märkbart är att det är de unga företagarna under 40 år som känner mest arbetsglädje.

SLC - Alandpatallriken
ÅPF gör reklam för åländsk mat

Ålands Producentförbund har av landskapsregeringen fått 12.600 euro för genomförande av marknadsföringskampanjen ”Sätt Åland på tallriken”.

SLC - Lpx 125323
Bayer hoppas på snar förlikning om glyfosat

Kemi- och läkemedelskoncernen Bayer är uppenbarligen på väg att nå en förlikning för en väsentlig del av de skadeståndsanspråk som har ställts i USA i samband med den så kallade Roundup-affären. Muntliga avtal har enligt uppgift träffats i upp till 85.000 fall.

SLC - P044031 753722
EU vill stärka jordbrukets budget

EU-kommissionen vill samla 750 miljarder euro i en så kallad återhämtningsfond för att lindra förlusterna efter coronakrisen. Parallellt ska långtidsbudgeten fram till 2027 stärkas. Det gynnar särskilt jordbruket och landsbygdsprogrammen.

PTT byter VD

Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT:s VD, professor Iiro Jussila, lämnar forskningsinstitutet.