Lpx 121889
EU befäster sin ställning som världens största exportör av jordbruksprodukter. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Marknad

EU stärker positionen
som global matexportör

EU stärkte under fjolåret sin position som världsledande exportör av jordbruksprodukter. Parallellt steg EU till världens tredje största importör av livsmedel efter USA och Kina, rapporterar EU-kommissionen.

Detta är anmärkningsvärt med tanke på att 2020 var ett ovanligt svårt år för världshandeln. Covid-19-pandemin lamslog produktion och transporter i världens alla hörn. Trots detta kunde EU hävda sig i konkurrensen.

Enligt den färska EU-rapporten steg värdet av EU:s handel med jordbruksbaserade livsmedel under året till sammanlagt 306 miljarder euro. Därav stod exporten för 184 miljarder euro och importen för 122 miljarder euro.

Jämfört med handeln 2019 ökade exporten med 1,4 procent och importen med 0,5 procent. Den internationella handeln har spelat en starkt bidragande roll för att stärka EU:s ekonomiska motståndskraft, understryker kommissionen.

EU är världens största handelsblock

EU är världens största handelsblock med ett omfattande nätverk av frihandelsavtal. Detta stärker ytterligare unionens position inom världshandeln. EU arbetar ständigt med att bygga ut sitt nät av handelsavtal.

EU:s fortsatta strävanden att främja en öppen och rättvis handel gynnar medlemsländernas jordbruksproducenter, framhåller jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski i ett pressmeddelande.

Utrikeshandeln är en politisk prioritering och exporten av jordbruksprodukter är tydligt kopplad till den gemensamma jordbrukspolitiken. CAP stöder både konkurrenskraft och innovation, tillägger kommissionären.

En avgörande roll spelar givetvis också EU-produkternas utmärkta anseende, eftersom livsmedlen är trygga och håller en hög kvalitet. Livsmedlen från EU är uthålligt producerande och näringsrika, sammanfattar Wojciechowski.

EU:s konkurrenskraft gynnas av att EU-länderna exporterar ett brett urval av produkter, som representerar alla stadier i värdekedjan. Det gäller allt från enkla råvaror till högt förädlade produkter från livsmedelsindustrin.

Importen består mest av stapelvaror

I gengäld domineras EU-importen i första hand av baslivsmedel från jordbruket och foderprodukter. Deras andel utgör omkring tre fjärdedelar av den totala importen av jordbruksprodukter från olika håll i världen.

Fördelat på produktkategorier bidrog exporten av griskött och vete starkt till den totala ökningen av EU:s jordbruksbaserade livsmedelsexport. På importsidan stod oljeväxter, fettsyror, vaxer, palmolja, frukt och sojabönor för den största ökningen.

Under fjolåret ökade värdet av exporten av EU-jordbruksprodukter mest till marknaderna i Kina, Schweiz, Mellanöstern och Nordafrika. Den minsta ökningen visade exporten till USA, Turkiet, Singapore och Japan.

För importen av jordbruksprodukter förblev Kanada ett viktigt ursprungsland. Kanadensiska jordbruksproukter värderas högt. Omvänt minskade värdet för EU-importen från Storbritannien, Ukraina och USA.

Under 2020 förblev Storbritannien EU:s viktigaste partner inom handeln med jordbruksbaserade livsmedel. Storbritannien stod för 23 procent av EU:s totala jordbruksbaserade livsmedelsexport och 13 procent av den totala importen.