Jordbruk EU

Jord till bord-strategin
medför risker för Europa

EU:s planerade reformer av jordbruks- och miljöpolitiken och den nya farm to fork-strategin (F2F) kan pressa upp matpriserna i EU om produktionen flyr utomlands. Det hävdar tyska agrarekonomer i en ny studie.

Studien har genomförts på uppdrag av Grain Club, som representerar ledande aktörer inom det tyska jordbruket och spannmålshandeln. Själva analysen har genomförts av forskare vid institutet för agrarekonomi i Kiel.

Ifall EU-kommissionen genomför sina planer fullt ut, skulle den europeiska produktionen av jordbruksprodukter bli olönsam i global jämförelse och minska kännbart. En sådan omställning skulle starkt äventyra den europeiska försörjningsbalansen för livsmedel.

EU-produktionen av spannmål, oljeväxter och nötkött kan minska med 20 procent i alla tre produktgrupper. Priset på nötkött skulle enligt kalkylerna stiga med nästan 60 procent, medan grisköttet beräknas bli 50 procent dyrare.

Mjölkpriset torde stiga med 30 procent. Frukt och grönsaker samt spannmål blir enligt kalkylerna mellan 10 och 20 procent dyrare. De globala utsläppen av växthusgaser skulle däremot inte minska, eftersom produktionen fortsätter i andra världsdelar.

Forskarna noterar att EU i dag är en viktig exportör av jordbruksprodukter till den globala marknaden. Den befarade nedskärningen inom produktionen av spannmål och nötkött skulle komplett omvandla EU från nettoexportör till nettoimportör.

Den ledande forskaren Christian Henning betvivlar inte att EU:s åtgärdspaket kan förbättra EU:s ekologiska systemeffekter. Men åtgärderna skulle inte förbättra det globala klimatet, eftersom utsläppen flyttas till andra världsdelar.

Den tyska producentorganisationen Deutscher Bauerverband försäkrar att jordbrukarna har ett starkt intresse att skydda miljön och klimatet för kommande generationer. Det är självklart, säger DBV:s ställföreträdande generalsekreterare Udo Hemmerling.

De höga EU-standarderna garanterar en trygg tillgång på livsmedel av hög kvalitet. De inhemska livsmedlen håller en hög kvalitet som riskeras om produkterna måste importeras. Den gröna given kan öppna för en farlig utveckling för Europa.

Den aktuella studien tyder på att matproduktionen flyttar bort till länder utanför den europeiska unionen. Kommissionen måste garantera att F2F-strategin inte genomförs på bekostnad av det europeiska jordbruket, inskärper DBV-generalsekreteraren.