Agritechnica 2022
Den tyska teknikmässan Agritechnica återvänder efter coronakrisen. FOTO: Agritechnica
Jordbruk Maskin & teknik

Stort intresse för
Agritechnica 2022

Världens största mässa för lantbruksteknik, tyska Agritechnica, inhiberades förra hösten på grund av coronakrisen. Nu kommer mässan att arrangeras programenligt i Hannover och intresset bland publiken är massivt, försäkrar mässarrangören DLG.

Agritechnica arrangeras traditionsenligt vartannat år i Hannover. Efter den ofrivilliga pausen förra året är mässarrangörerna igen på rätt spår. Sex månader före öppningen den 27 februari 2022 är besökarintresset större än någonsin.

Arrangörerna har genomfört två onlineutfrågningar som tyder på att besökarna nästan är beredda att slå in dörrarna för att få botanisera på den agrara teknikmässan. Hela 94 procent av alla tillfrågade överväger redan att komma till Hannover.

Nästan 58 procent betecknar sig som säkra besökare, medan 36 procent väntar med bokningarna ett tag till. 76 procent vill utnyttja tillfället att träffa utställare på ort och ställe för att diskutera nyheter och trender. 68 procent vill förhandla om direkta investeringar.

Det är ännu långt till februari, men arrangörerna bereder sig för alla eventualiteter. Enligt Agritechnicas projektchef Freya von Czettritz är majoriteten av besökarna införstådda med det planerade trygghetskonceptet med anledning av Covid-19.

85 procent av de tillfrågade är beredda att bära kontaktsensorer för spårning. 74 procent är villiga att använda munskydd och 72 procent kan tänka sig att vid behov genomföra ett snabbtest vid ingången.

De mest intressanta utställningsobjekten är traktorer, som 67 procent av de potentiella besökarna är mest intresserade av. Därefter följer skördemaskiner (49 procent), redskap för jordbearbetning och sådd (48 procent) och gödsling (49 procent).

Utrustning för växtskydd intresserar 32 procent av publiken. Omkring 38 procent vill bekanta sig med system och komponenter och 29 procent med programvara och därtill hörande lösningar.

Ett stort intresse väcker olika framtidsscenarier för jordbruksbranschen. Publiken vill särskilt bekanta sig med precisionsodling (54 procent), automatisering (50 procent) samt åtgärder för hållbarhet och miljöskydd (40 procent).

Övriga viktiga områden som ligger i tiden är elektrifiering, autonom drift och utvecklingen på området för robotisering. Mässbesökare som söker virtuell förhandsinformation kan klicka in sig på mässans nya digitala plattform redan i november 2021.