Img 1090
Årets äppelskörd ser ut att bli hyfsad trots de vädermässiga utmaningarna under sommarmånaderna. Charlotta Sundqvist (med dottern Elwynn) och Janet Backman på Dalbo Must i Socklot är emellertid inte så nöjda med den egna skörden.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Äppelmusteriet Dalbo Must har
gradvis byggt ut sin verksamhet

Äppelmusteriet Dalbo Must i Socklot, Nykarleby, tar sig an de arbetsintensiva höstmånaderna med en ny maskinpark och ett nybyggt produktlager i bagaget. Familjeföretaget siktar på att kunna bredda sin profil i fortsättningen.

De höstliga regnskurarna har fått ge vika för lite uppiggande höstsol när LF viker in till Dalbo Must en fredagsförmiddag i början av september.

Familjeföretaget som drivs av Charlotta och Dennis Sundqvist och Charlottas föräldrar Stefan och Janet Backman har högsäsongens två mest arbetsdryga veckor framför sig i takt med att äpplena mognar i snabb fart.

– Sommaräppelsäsongen börjar vara förbi vid det här laget. Nu är det höstäpplen som gäller. Pressningsarbetet brukar kunna pågå ända fram till slutet av oktober eller början av november, säger Janet Backman.

– Den mycket torra sommaren till trots verkar skördeåret 2021 totalt sett ändå bli ganska hyfsat. En del av våra kunder har meddelat att de fått sämre skördar och mindre äpplen än normalt. Men det hela jämnas ut av att det verkar ha gått bättre på andra håll, säger Backman.

Charlotta Sundqvist säger att de två föregående äppelåren har varit utmärkta resultatmässigt och att förväntningarna därför har varit lite lägre ställda under det här året.

– På vårt eget odlingsfält har det inte gått så lysande. Torkan har lett till att äpplena generellt sett har varit mindre än vanligt. Andra problem som har spökat har varit fruktmögel och i viss mån även skadeinsekter, säger Sundqvist.

Fyra dignande äppelträd ledde till musteriverksamhet

Historien om Dalbo Must börjar 2013 när fyra dignande äppelträd i den egna trädgården bokstavligen gav familjerna Sundqvist och Backman blodad tand.

– Intresset för en större äppelodling i egen regi föddes efter den ypperliga skörden. Följande år planterade vi 40-50 äppelträd hemma i trädgården. Vi inledde även småskalig musteriverksamhet. Inledningsvis gjorde vi i första hand must åt släkt och vänner.

– 2013-2014 rustade vi upp ett gammalt garage för musteriverksamheten. Verksamheten växte snabbt och redan under säsongen 2014 var garageytorna otillräckliga. Året därpå, 2015, började vi bygga det nuvarande musteriet, säger Charlotta Sundqvist.

När vi skriver 2021 betjänar Dalbo Must ett stort antal äppelkunder i ett kärnområde som sträcker sig mellan Karleby och Oravais. Det händer också att kunder från Vasa tar kontakt, säger Janet Backman.

Img 1100
Dalbo Musts äppelmust erbjuds bland annat på REKO-ringar.

30 ton must

Dalbo Must gör äppelmust av såväl egenhändigt odlade som inköpta äpplen. Musten som helt saknar tillsatsämnen tappas i tre liters bag-in-box-förpackningar för att sedan förmedlas till marknaden via återförsäljare och på REKO-ringar.

– Det är inte några speciellt stora äppelkvantiter som vi primärt är ute efter att köpa in. Vi efterfrågar i första hand trädgårdsäpplen som är odlade på ekologiskt och hållbart vis, betonar Sundqvist.

Att tillverka must åt kunder som levererar sina äpplen till musteriet är den viktigaste delen i företagets verksamhet, betonar Charlotta Sundqvist som berättar att den totala volymen tillverkad äppelmust uppgick till cirka 30 ton ifjol.

– Den minsta mängden äppel som vi är redo att pressa är 30 kilo. Men det förekommer att vi tar emot enskilda leveranser på upp till 300 kilo.

– Det lönar sig att vara ut i god tid när man bokar tid. Vanligen kan pressningsarbeten utföras först ungefär en vecka efter bokningen. Det finns tre andra aktiva svenskösterbottniska musterier – belägna i Kronoby, Vörå och Veikars. Det är bra med tanke på att alla musterier behövs för att man ska kunna hantera den totala äppelskörden.

Charlotta Sundqvist efterlyser samtidigt ett större intresse för höstäppelodlingar hos kunderna.

– Det borde odlas mera höstäpplen helt enkelt. Ett tillräckligt antal timmar med sol och värme är en grundläggande förutsättning för att man ska lyckas med dessa skördar.

Img 1099
Den nya pressningslinjen underlättar det fysiska arbetet och är ett klart steg framåt för musteriet.

Tacklar framtiden med breddad verksamhet

Det innevarande året är speciellt för Dalbo Must som har investerat i en helt ny maskinpark inklusive en pressningslinje från Litauen. Intill pressnings- och pastöriseringsavdelningen kan företaget också glädjas åt ett nybyggt produktlagerrum.

– Den nya pressningslinjen underlättar arbetsprocessen mycket. Tidigare har antalet tunga fysiska lyft varit många, framhåller Sundqvist.

Företaget planerar som bäst att bredda sin profil genom att ge sig in på specialcidertillverkningens bana.

– Vi siktar på att komma igång med projektet i vinter. Det handlar om tillverkning av en starkare och sötare specialcider, så kallad iscider, som ursprungligen härstammar från Quebec-området.

– Först gäller det förstås att ha alla tillstånd i skick. Men att specialcider är nästa stora nisch efter mikrobryggeriers tillverkning av specialöl står klart, säger Sundqvist.

Dalbo Must har dessutom för avsikt att öka den egna självförsörjningsgraden i fråga om råvarorna. Häromåret har man planterat drygt 200 äppelträd i ett angränsande åkerområde och odlingslinjen är alltigenom ekologisk.

Vid sidan av musteriverksamheten är Charlotta Sundqvist aktiv som frilansande översättare, medan maken Dennis arbetar som produktionsingenjör på Fatex i Kronoby till vardags. Stefan och Janet Backman är i sin tur pensionärer.

– Vi försöker klara musteriarbetet med egna krafter så långt det går. Om det kärvar till sig brukar vi min bror Robin hoppa in och hjälpa till, säger Sundqvist.