Jordbruk

Rovdjursvaka ordnas
i Pjelax fredag kväll

På fredag kväll med start klockan 19 ordnas en rovdjursvaka i Pjelax i Närpes. Den vakan är en del av en större helhet där flera liknande vakor ordnas runtom i Europa. Syftet är att påminna allmänheten om vikten av att hålla stammen på en acceptabel nivå.

– Det är en manifestation mot problem med rovdjur som många husdjursproducenter upplever i stora delar av Europa. Attacker mot i synnerhet får sker kontinuerligt och under de två senaste veckorna har vi haft drygt tio attacker av varg på produktionsdjur i Finland. Så kan det inte få vara, säger Josefin Norrback, fårproducent i Pjelax i Närpes.

På fredag medverkar hon och andra fårproducenter i en rovdjursvaka i hembyn. Under rovdjursvakan, som ordnas i flera olika europeiska länder samtidigt med start klockan 19 finsk tid, manifesterar deltagarna genom att tända en eld.

– Österbottens Svenska fårförening har annonserat om evenemanget som är öppet för alla som vill. Det kan också hända det ordnas en liknande vaka i de norra delarna av landskapet. Målet är att uppmärksamma allmänheten och beslutfattare på att rovdjuren skapar huvudbry för oss husdjursproducenter, säger Norrback.

Och fortsätter:

– Vi producenter är inte emot varg, men det blir problematiskt om stammarna blir för stora. Det är viktigt att hålla stammen på en acceptabel nivå.

De som vill delta i tillfället i Pjelax på fredagen kan ta kontakt med Norrback.