Jordbruk Globalt

Bayer vann viktig
process om glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer har för andra gången vunnit en rättsprocess i USA om eventuella hälsorisker med ogräsmedlet glyfosat. En kärande kunde inte bestyrka att han skulle ha insjuknat i cancer efter att ha använt glyfosat.

Bayer refererar till en rättsprocess i USA som gäller eventuella misstankar om cancer hos en person som har använt glyfosat. Enligt en jury i Kansas City, Missouri, tyder ingenting på ett samband mellan glyfosat och mannens sjukdom.

Enligt Reuters har Bayer gått fri i tre rättsprocesser som gäller glyfosat. Å andra sidan har koncernen också fällts i tre processer. För Bayer står miljardbelopp på spel men koncernen måste invänta klartecken att få överklaga till USA:s högsta domstol.

Vi hoppas på ett beslut vid ett senare tillfälle, upper Bayer i ett kort uttalande för nyhetsbyrån dpa-AFX. Koncernen har ansökt om omprövning av en dom till förmån för en målsägande Edwin Hardeman, som hävdar att hans cancersjukdom beror på glyfosat.

I en rättegång för tre år sedan tilldömdes Hardeman drygt 25 miljoner dollar i skadestånd av Bayer. Bayer förnekar emellertid fortsättningsvis alla påstådda samband mellan glyfosat och cancer.

Bayer har stora förhoppningar om att den högsta domstolen ska acceptera att ta upp fallet Hardeman och häva det tidigare domslutet. Detta skulle få en signaleffekt på andra glyfosatprocesser, hoppas den tyska kemikoncernen.