Jordbruk

Hög självförsörjning på Åland

Av fem nordiska öar har Åland den högsta självförsörjningsgraden beträffande livsmedel.

Utredningen som gjorts av Nordiska ministerrådet visar att Åland toppar tabellen med 59 procent före Island med 53 procent, Färöarna 22 procent och Grönland 17 procent. Danska Bornholm i södra Östersjön kommer sist i den här jämförelsen med bara 6 procent trots stor produktion och export av svinkött.

– Siffrorna är ganska osäkra eftersom det exempelvis saknas statistik om handeln mellan Åland och finländska fastlandet. Men det är i alla fall en bra början, kommenterar Ålands Producentförbunds vd Sue Holmström, som satt med i panelen när rapporten presenterades.

Att Åland ligger i topp är ingen överraskning med tanke på landskapets relativt sett goda klimat- och markförhållanden för jordbruk jämfört med de stora öarna i Atlanten. Men eftersom exporten av fisk från Grönland och Island är så stor får de fem öarna tillsammans en självförsörjningsgrad på långt över 100 procent.

I rapporten konstateras att Åland framför allt har stor ”överskottsproduktion” av frukt och grönsaker samt potatis, spannmål och fisk.

Förädlingsföretag med lokala ägare

Ålands landsbygdsutvecklare Lena Brenner som också har varit involverad i utredningen är inte förvånad över resultatet.

– När jag rört mig i Norden i samband med arbetet med Ny Nordisk Mat, har jag inte stött på något område som är så litet som Åland och har så gynnsamma odlingsförhållanden samt med så stort och varierande utbud av livsmedelsprodukter.

I rapporten påpekas att närproducerat inte är någon garanti för hållbar livsmedelsproduktion och Lena Brenner håller med.

– Men för Ålands del stämmer det i de flesta fall att det är en hållbar livsmedelsproduktion eftersom vi har ett gynnsamt klimat för odling och djuruppfödning samt har mycket strikta regler för hur våra livsmedel ska produceras.

På Färöarna och Grönland som inte har samma gynnsamma odlingsförhållanden krävs det mycket mera energi för att få fram ett brett utbud av lokalproducerade produkter.

– En viktig sak är också att Åland, med undantag för chipsfabriken som ägs av norska Orkla, har så många lokalt ägda förädlingsföretag. Det ovanligt för en så liten region, påpekar Brenner.