Jordbruk

Nyröjningar behöver inte
vara anmälda i årets
stödansökan för att
undvika vallplikt

Nyröjningar behöver inte vara anmälda i årets stödansökan för att man ska undvika kravet på att odla vall på dem nästa år. Det borde räcka att nyröjningar är i odlingsskick före ingången av 2023 för att man slipper kravet. Detta enligt livsmedelsverket.

Hittills har det varit en utbredd uppfattning att nyodlingarna skulle vara i odling redan i år och dessutom finnas med i stödansökan 2022 för att undvika vallodlingskravet.

Enligt ett besked från överinspektör Mirka Holmén vid livsmedelsverket är det här dock inte nödvändigt.

”Det finns inget krav på att ett nyröjt skifte ska vara anmält i det här årets stödansökan för att man ska få odla annat än vall på det nästa år”, heter det i beskedet från överinspektör Holmén. ”Enligt den information vi har för ögonblicket behöver man alltså inte ha grundat ett basskifte av en nyröjning inför det här årets stödansökan”.

Marken ska vara färdigt beredd i år

I fall man avser att odla något annat än vallväxter på skiftet i fortsättningen, ska iståndsättningsarbetena dock vara slutförda på det här årets sida, så att det är möjligt att producera en normal skörd på det under nästa år. Observera, att exempelvis stubbhögar eller hyggesarealer inte kan anmälas som jordbruksmark.

Förvisso införs ett krav på att en nyröjning ska vara täckt med vall i den så kallade villkorligheten, som träder i kraft 2023. I stället slopas de nuvarande tvärvillkoren. I fall den som söker stödet inte uppfyller kraven i villkorligheten för den aktuella marken blir det sanktioner på samma sätt som i de nuvarande tvärvillkoren av de stöd som villkorligheten berör. Det kan till exempel handla om att man anmäler någon annan gröda än vall på ett skifte som röjs först 2023. Storleken av sanktionerna beror bland annat på hur allvarliga bristerna är.

”Enligt det vi vet i detta ögonblick berör det här kravet den mark som tas i bruk för odling först efter 2022, till exempel genom nyröjning eller andra åtgärder. Det bör inte gälla de arealer som man kan odla på senast 31 december i år”, understryker, Mirka Holmén.

Det finns planer på att införa ett motsvarande krav på växttäcke av vall också för arealer med torvtäkt som tas i bruk för jordbruksproduktion efter 2022. Avsikten är att stadga om den här skyldigheten för både nyröjningar och torvområden i början av nästa år i en förordning.

I bakgrunden finns bland annat att stödrättigheterna försvinner 2023.

”Således kan stödberättigandet inte längre begränsas i grundstödet”, skriver Mirka Holmén. ”Ifall jordbruksmarken fyller kraven på stödberättigande, då kan man också få stöd för den. Det finns förvisso andra krav, som måste vara uppfyllda, till exempel ska den som söker om stöd vara aktiv jordbrukare”.

Svar på CAP-planen från EU-kommissionen i höst

Senare i sommar eller i höst väntas visserligen EU-kommissionen ge sitt svar på Finlands så kallade CAP-plan för tillämpningen av stödet i den gemensamma jordbrukspolitiken under den kommande finansieringsperioden.

Villkorligheten är en del av den gemensamma jordbrukspolitiken, och det kan ännu bli ändringar, men kraven på nyröjningar kan knappast skärpas med retroaktiv verkan.