Fu9 K Lowyaact1 H
Premiärminister Boris Johnson (t.h.) diskuterade nyligen jordbruksfrågor med ordföranden Minette Batters (andra fr.v.) och medlemmar av producentorganisationen NFU. FOTO: NFU
Jordbruk EU

Johnson vill ändra
uppgörelsen om brexit

Efter brexit skulle det så kallade Nordirlandsprotokollet garantera en öppen gräns mellan Nordirland och EU-staten Irland. Premiärminister Boris Johnson vill ensidigt häva protokollet. Farmarna oroar sig över konsekvenserna.

I EU-högkvarteret i Bryssel reagerar man med ilska på Johnsons senaste upptåg. Nordirlandsprotokollet var en av knäckpunkterna i förhandlingarna om brexit. Nu hotar stora problem.

Protokollet utformades i tiderna kring brexit för att undvika en hård gräns mellan Nordirland och EU-staten Irland. Efter brexit uppstod en häftig tvist mellan Nordirland, som tillhör Storbritannien, och EU-landet Irland.

Idén är att Nordirland kan fortsätta att höra till EU, även om det dras en gräns inom Storbritannien. Protokollet ska upprätthålla fred och förhindra spänningar i den explosiva regionen där inbördeskrig och våldsamheter tidigare har avlöst varandra.

Bakgrunden är att det irländska nationalistpartiet Sinn Féin gick framåt i parlamentsvalet i Nordirland. Partiet anses vara en efterföljare till den gamla terrororganisationen IRA. Nu blev Sinn Féin den starkaste politiska kraften i Belfast.

Belfast är Nordirlands huvudstad och utvecklingen betraktas med misstro i London. Boris Johnson vill träda ur det så kallade Nordirlandsprotokollet. Den brittiska regeringen vill undergräva en del av brexitfördraget med ett nytt lagförslag.

Enligt utrikesminister Liz Truss är fördraget nödvändigt för att trygga stabilitet och fred i den oroliga provinsen. En förutsättning är att EU accepterar ändringarna i protokollet. Truss uppgav på måndagen att regeringen Johnson är öppna för samtal med EU.

Inom EU oroar man sig för att produktionen och handeln med livsmedel via Nordirland mellan EU, Irland och Storbritannien. Meddelandet om Johnsons initiativ att åsidosätta de nuvarande handelsreglerna slog ned som en bomb i början av veckan.

Ordföranden för den irländska producentorganisationen IFA, Tim Cullinan, befarar svåra konsekvenser för handelsutbytet med agrarprodukter. Nu måste alla ansträngningar sättas in för att värna om handeln med livsmedel, sade Cullinan.

Nordirlandsprotokollet om Storbritanniens utträde ur EU ska förhindra en hård gräns mellan EU-landet Irland och Nordirland. Detta ska dämpa risken för konflikter mellan anhängare och motståndare.

EU-kommissionens viceordförande Maros Sefcovic inskärpte på tisdagen att ingen omförhandling av Nordirlandsprotokollet kommer att ske. Det har fastställts inom EU. Sefcovic varnade också London från att agera på egen hand.