Hackerattack drabbade brasiliansk köttkoncern

Världens största köttkoncern, brasilianska JBS, angreps senaste veckoslut av hacker. Angreppet lamslog koncernens dataserver i USA, Kanada och Australien. I Australien måste en stor produktionsanläggning stängas.

SLC - Dsc 8315
Skörden av nypotatis är i full gång

Konkurrensen från den svenska nypotatisen är sedan länge ett gissel för våra potatisodlare. – Försäljningen av svensk nypotatis är handelns vapen för att sänka priset på inhemsk nypotatis, säger potatisodlare Peter Karlgren i Houtskär.

Ekoprodukterna håller standarden i Finland

Konsumenten kan lita på att de ekologiska produkterna håller standarden i Finland, uppger Livsmedelsverket. Färre än 2 procent av ekoaktörerna fick ett förbud gällande marknadsföringen av ekologiska produkter.

Soilfood överväger att investera i Lovisa

Ekogödselföretaget Soilfood överväger att bygga en produktionsanläggning i Lovisa i Nyland.

SLC - Raps1
Höga skördar, mindre växtskydd gör höstoljeväxter intressanta

Hög skördepotential och mindre risk för skadegörare gör höstoljeväxter till ett intressant alternativ till våroljeväxterna, säger Erik Perklén som själv odlat höstoljeväxter i tio år. På hans åker i Sjundeå har projektet Rybs Raps 2025 etablerat försöksrutor med oljeväxter där man testar tidpunkt för sådd och utsädesmängd. Försöken har genomförts av Nylands svenska lantbrukssällskap NSL.

SLC - Raps5
Oljeväxtambassadörer bekantade sig med försöksrutor i Höstves

Cirka ett dussin oljeväxtexperter från olika delar av landet samlades till fältdag i Höstves. Under ledning av producenten Matias Rönnqvist fick deltagarna ta del av matnyttig information om höstoljeväxter och bekanta sig med aktuella sortförsök.

Tyskland slutar avliva tuppkycklingar

Tyskland har som första land i världen förbjudit avlivning av nyckläckta tuppkycklingar inom värphönsproduktionen. Det tyska parlamentet antog senaste vecka en ny lag som träder i kraft 2022.

SLC - 26133876014 54326E378D O
Fortsatta problem för Bayer i USA-konflikten om glyfosat

Kemikoncernen Bayer har drabbats av ett nytt nederlag i konflikten om glyfosat. En USA-domare har avslagit koncernens försök att undvika en ändlös spiral av skadeståndsanspråk i framtiden. Nu slutar Bayer att sälja glyfosat till privatpersoner i USA.

SLC - Vaxtrapp1
Sådden fortsätter efter regnen

Rikliga regn har avbrutit vårsådden för ett par veckor. Sådden uppskattas ta fart igen denna vecka, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - Selfi1
Plats för blommig selfie också i Korsholm

Även i Österbotten finns det sedan förra veckan åtminstone en plats där allmänheten kan ta en selfie på en åker med höstrybs.

SLC - 51206631021 788483C043 O
Fortsatt oenighet i EU lägger CAP-reformen på is

Förhandlingarna mellan EU-länderna, parlamentet och kommissionen om den förestående CAP-reformen har lagts på is, åtminstone tillfälligt. Medlemsländerna och parlamentet lyckades inte enas om en gemensam lösning under förra veckans trilog.

SLC - Img 1035
SLC vill se CAP-resultat inom kort

Förra veckan bröt förhandlingarna om nästa gemensamma jordbrukspolitik (CAP27) samman i Bryssel. Om några veckor ska de ändå återupptas. SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback anser att det nu börjar vara hög tid att förhandlingarna slutförs inom en nära framtid. Inte minst behöver EU:s bönder arbetsro och framförhållning.