Biarritz Gipfel2019
Handelskriget mellan USA och Kina eskalerar. Under G7-mötet i Biarritz överraskade president Donald Trump (längst till höger) med löften om nya och produktiva förhandlingar. FOTO: EU
Jordbruk Globalt Marknad

Trump lovar ny era
i handeln med Kina

Det blir aldrig långtråkigt med president Donald Trump. Senaste fredag hotade han Kina med ett stort handelskrig. Efter veckoslutets G7-toppmöte lovade Trump plötsligt ett snart handelsavtal. På hemmaplan far USA:s farmare illa av handelskriget.

USA och Kina kommer inom kort att återuppta nya förhandlingar om den ömsesidiga handeln. Den kinesiska sidan är mycket intresserad av ett avtal, sade Trump till journalisterna i Biarritz och passade på att höja Kinas ledare till skyarna.

Enligt Trump är Kinas stats- och partichef Xi Jinping en mycket stor ledare. Xi förstår mycket bra att en överenskommelse är bra för Kina, för USA och hela världen. Vi får se vad som händer. Jag tror att vi snart kan sluta ett avtal, sade presidenten.

Så sent som förra fredagen eskalerade handelskriget mellan USA och Kina igen en gång. Kina införde strafftullar på amerikanska varor till ett värde av 75 miljarder dollar. Trump meddelade på sitt håll om höjda strafftullar för varor från Kina.

Bland de amerikanska produkter som hotas av kinesiska strafftullar finns gott om jordbruksprodukter som soja, vete, majs och hirs. Därmed hotas de redan hårt drabbade amerikanska farmarna av nya problem.

Obarmhärtig spiral lamslår USA-exporten

Från och med den första september kommer Kina att höja tullsatsen på sojabönor från USA med ytterligare 5 procent till 30 procent. Den 15 december slås ytterligare tio procent på vete, majs och hirs från USA.

Resultatet är att tullarna på de tre varugrupperna stiger till 35 procent. Från början av september kommer Kina också att höja tullen på amerikanskt nöt- och griskött med 10 procent. Tullen på griskött stiger därmed till hela 60 procent.

De amerikanska farmarnas producentorganisationer stönar och kräver ett snart slut på den obarmhärtiga spiralen. American Soybean Association (ASA) beklagar i ett pressmeddelande att handeln i praktiken har stannat.

Det är nödvändigt att snabbt avveckla tullavgifterna. Ju längre den nuvarande situationen drar ut på tiden, desto svårare blir det ekonomiska läget för våra sojaodlare. Odlarna har fortfarande soja i lager och en ny skörd är på väg. En snar lösning är nödvändig.

Exporten stannar upp

Producentorganisationen American Farm Bureau Federation beklagar likaså de växande problemen inom USA:s jordbruk. AFBF räknar för närvarande igenom kostnaderna, men det är redan klart att vedergällningsåtgärderna gör livet ännu svårare för familjejordbruken.

Under 2017 exporterade USA ännu jordbruksprodukter till ett värde av 19,5 miljarder dollar till Kina, Följande år minskade jordbruksexporten till 9,1 miljarder dollar som en följd av vedergällningstullar.

Under det första halvåret 2019 krympte värdet av exporten med ytterligare 1,3 miljarder dollar, noterar AFBF. Fortsatta förhandlingar är den bästa vägen att återställa exportmarknaderna, hälsar producentorganisationen.

Våra farmare och boskapsuppfödare är helt beroende av exporten, noterar AFBF-ordföranden Zippy Duvall. Nu måste utvecklingen vändas i rätt riktning, inskärper den amerikanska producentbasen.

Enligt ett pressmeddelande från den kinesiska regeringen hade Kina inget annat val än att införa nya tullar. USA:s protektionistiska och unilaterala politik har tvingat oss att vidta åtgärder, heter det i en förklaring från handelsministeriet.