Wheatidaho 2254 1600
Goda veteskördar på det norra halvklotet pressar priset på spannmål, noterar FAO. FOTO: Idaho Farm Bureau
Jordbruk Globalt Marknad

Socker och spannmål
pressar globala matpriser

FAO:s matprisindex har fallit för tredje månaden i rad denna sommar. I augusti föll FAO:s matprisindex med 1,1 procent. Indexet befinner sig ändå 1,1 procent över motsvarande fjolårsvärde, men socker och spannmål drar ned medelpriset.

En liten ljusglimt är världsmarknadspriset på mjölk, som steg med 0,5 procent. Detta tyder på en försiktig återhämtning efter de starka prisfall som har präglat världsmarknaden de två senaste månaderna.

Mjölkindexet befinner sig 0,8 procent under nivån i augusti förra året. I augusti började efterfrågan på importerad ost, skummjölks- och mjölkpulver stiga som ett tecken på normaliserad marknadsaktivitet efter sommarpausen på det norra halvklotet.

Däremot sjönk prisnoteringarna för smör för den tredje månaden i följd. Enligt FAO beror detta på förväntningar på större exportvolymer av smör från Oceanien inför den nya säsongen.

Sockret kollapsar

Sockerpriset föll med hela 4,0 procent mellan juli och augusti. Enligt statistikerna beror prisfallet långt på nedvärderingen av den brasilianska valutan. Det låga priset har satt fart på sockerexporten.

Nu har den brasilianska realen igen stärkts, vilket motverkar den brasilianska exporten. Men i stället ökar risken för en kraftig tillväxt inom exporten från Mexiko och Indien, där regeringen nyligen gav klartecken för stärkta sockersubventioner.

Bättre är det inte ställt på spannmålsfronten. Prisindexet för spannmål föll i augusti med 6,4 procent jämfört med juli. Därmed föll spannmålspriset till en nivå som ligger 6,6 procent under motsvarande månad 2018.

Förlusterna beror till största delen på prisfall på vete och majs. Lagren är välfyllda med exportspannmål som inte rör på sig. Priskonkurrensen mellan de stora exportörerna förblir också skarp.

Priset på majs backade också kännbart i augusti. Detta beror i huvudsak på att majsskörden i USA blev betydligt bättre än väntat. USA är den viktigaste exportören av majs på världsmarknaden.

Prisindexet för växtoljor har tagit sig och steg i augusti med 5,9 procent till den högsta noteringen sedan elva månader. Noteringarna har stigit på både palmolja och flera andra typer av oljor.

De internationella noteringarna på palmolja beror på en återhämtad, global efterfrågan och oväntat små lagerbestånd i Malaysia. Dessutom rapporterar Indonesien om ogynnsamma väderförhållanden i viktiga produktionsområden.

Priset på sojaolja har stigit på grund av en stärkt efterfrågan, såväl inom sektorerna för livsmedel och biodiesel. Från USA rapporteras lägre produktionsvolymer. En tilltagande efterfrågan på biodiesel i Europa har också drivit upp prisnivån.

Kina pressar upp priset på griskött

Köttpriserna steg moderat i augusti med 0,5 procent. Med den senaste höjningen har köttpriset stigit med 12,3 procent sedan januari 2019 och 7,8 procent jämfört med augusti 2018.

I augusti fortsatte noteringarna på griskött att stiga, vilket givetvis beror ASF-epidemin och den stärkta importefterfrågan från Kina. Där lider den inhemska produktionen av griskött fortfarande svårt av svinpesten.

Världsmarknadspriserna på fågel- och lammkött har däremot hållit sig tämligen konstant, trots en förstärkt importefterfrågan. Stora exportmängder har dessutom stått till disposition i de viktigaste produktionsområdena, konstaterar FAO.

Den internationella handeln med nötkött har hållit sig på en oförändrat robust nivå men prisnoteringarna i US-dollar har fallit något, beroende på en försvagad valuta i vissa stora exportländer, inklusive Australien.