Jordbruk EU Globalt Marknad

EU:s växtskydd
är inget handelshinder

USA, Kanada, Australien, Mercosur och en lång rad andra länder klagar inom världshandelsorganisationen WTO mot EU:s stränga växtskyddsregler. Länderna anser att reglerna stör den fria handeln. EU-kommissionen avvisar anklagelserna.

De kritiska länderna protesterar mot EU:s gällande rättsföreskrifter för växtskyddsmedel och den riskbaserade strategin som bas för utvärderingen. Länderna hotar till och med att fälla regelverket.

Länderna betraktar EU:s riskbaserade inställning som ett onödigt och överdrivet försök att inskränka den internationella handeln, befarar den belgiska EU-parlamentarikern Pascal Arimont. Han vill veta hur kommissionen ställer sig till anklagelserna.

Den ansvariga hälsokommissionären Vytenis Andriukaitis har nu tagit officiell ställning. EU har ingen orsak att tänja på reglerna. EU:s övergripande krav är att livsmedlen ska vara säkra, oberoende av ursprungsland.

Andriukaitis påpekar att EU regelbundet granskar alla substanser som ingår i växtskyddsmedel med avseende på tillåtna restvärden. Kontrollen är noggrann och baserar sig på vetenskapligt fastställda högstvärden.

Gränserna för restvärden bygger på grundliga utvärderingar av experter inom den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa och nationella myndigheter i medlemsländerna, påpekar Andriukaitis enligt tyska TopAgrar.

Enligt hälsokommissionären håller EU också i fortsättningen fast vid gällande praxis. De kommande förhandlingarna om nya handelsavtal medför inga negativa konsekvenser för EU:s standarder för livsmedel, fastställer Andriukaitis.

EU förhandlar om handelsavtal med en rad tredjeländer, bland dem Australien, Nya Zeeland och USA. USA, Australien, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala samt sydamerikanska Mercosur anser att EU:s växtskyddsregler är för stränga.