Hk Parkn Shop Supermarket Tulip Luncheon Meat Sept 2012
Enligt Danish Crown påverkar avyttringen av Tulips Ltd inte Danish Crowns försäljning av danskt kött i Storbritannien. Dessa exportleveranser genomförs via det brittiska dotterbolaget Danish Crown UK. FOTO: Teamie870268
Jordbruk EU Globalt Marknad

Danish Crown gör sig av
med problembarnet Tulip

Den danska slakterikoncernen Danish Crown gör sig av med sitt förlustbringande brittiska dotterbolag Tulip Ltd. Köpare är amerikanska Pilgrim´s Pride Corporation. I köpet ingår tolv fabriker med 6.000 anställda.

Danish Crown avyttrade Tulip till ett pris av 290 miljoner brittiska pund, motsvarande knappt 320 miljoner euro. I praktiken måste danskarna ändå skriva en förlust på 67 miljoner euro för specialföretaget för skinka och bacon.

Detta beror på att köpesumman ligger under det bokförda värdet. Huvudsaken förefaller vara att Danish Crown blev av med företaget, som länge har gett de danska ägarna frustration och gråa hår.

Tulip var avsett att fungera som danskarnas dotterbolag i Storbritannien. Företaget har i många år varit Danish Crowns brohuvud till stora brittiska livsmedelskedjor, som för dansk bacon i sina kyldiskar.

Öppen frustration

I början av 2000-talet utvidgades verksamheten med produktion av brittiska råvaror, vartefter aptiten på lokala produkter steg. Ända fram till 2015 bidrog Tulip Ltd till Danish Crowns resultat med ett kännbart miljonbelopp, men därefter har intjäningen varit mager.

I ett färskt pressmeddelande från Danish Crown vädrar styrelseordförande Erik Bredholt sin öppna frustration över Tulips sviktande ekonomi. Ända sedan 2015 har Tulip varit ett centralt ämne på moderbolagets styrelse-, representantskaps- och kretsmöten.

Tulip Limited har i tre års tid kostat en massa pengar i stället för att bidra till kassan. Av allt att döma ser vi nu ett slut på det hela men företaget tarvar också i fortsättningen betydande investeringar, säger Bredholt.

Enligt Bredholt har det varit en lång och ansträngande process att sätta Tulip Ltd i ett skick som tillåter en försäljning eller fusion. Nu har vi lyckats sätta punkt efter fem år av konstanta utmaningar.

Vi hoppas att försäljningen till Pilgrim´s Pride ska frigöra nya krafter som stärker intjäningen hos Danish Crown. Avtalet gör det möjligt för Danish Crown att fortsätta att sälja råvaror för dansk bacon i Storbritannien, heter det i pressmeddelandet.

Påverkar inte danska exporten

Enligt Danish Crown påverkar avyttringen av Tulips Ltd inte Danish Crowns försäljning av danskt kött i Storbritannien. Dessa exportleveranser genomförs via det brittiska dotterbolaget Danish Crown UK.

Pilgrim´s Pride är ett internationellt livsmedelsföretag med brasilianska ägare. Företaget är bekant som USA:s största kycklingsproducentoch börsnoteras på Nasdaq i New York. Företagets chef Jayson Penn gläder sig över förvärvet av Tulip Ltd.

Köpet ska stärka vår europeiska plattform och positionera Pilgrim´s som en internationell aktör. Tulip besitter gedigna kunskaper, en kunnig personal och innovativa produkter samt en leveranskedja med spårbarhet, berömmer Penn.

Tulip Ltd kommer att positionera Pilgrim´s Pride som en ledande spelare på den globala marknaden. Företaget besitter gedigna kunskaper om innovation, investeringar, kundrelationer och har ett starkt ledarteam.