Jordbruk EU Globalt Marknad

Världsmarknaden
pressar sockerpriset

Betkampanjerna har startat i EU, men den europeiska sockerindustrin kämpar med ett fortsatt lågt sockerpris. Inga tecken tyder på bättre tider. Det finns helt enkelt för mycket socker på världsmarknaden.

Denna gång kan den europeiska sockerproduktionen inte klandras. Arealerna och betskördarna har krympt i EU:s stora produktionsländer. Dessutom har den torra sommaren sänkt avkastningen.

Problemen ligger ute på världsmarknaden. Sockerbetorna utgör bara en liten del av den globala sockerproduktionen. 80 procent av allt socker som produceras i världen är rörsocker.

Efter sockerreformen har EU blivit starkt beroende av fluktuationerna på de globala marknaderna. På världsmarknaden ökar överskottet på socker och produktionen visar inga tecken på att avta, snarare tvärtom.

Världsmarknadspriset har fallit till omkring 300 euro per ton. I början av september föll noteringarna för vitsocker i London och New York till nya bottenrekord. Orsakerna är många.

Enligt analytikerna har den brasilianska regeringen höjt kvoten för import av etanol från USA från 600 miljoner liter årligen till 800 liter. Detta väntas minska den brasilianska industrins intresse att producera inhemsk etanol.

Den inhemska råvaran måste i så fall omvandlas till socker som måste exporteras. Samtidigt har Indiens regering beslutat att höja subventionerna för landets sockerproduktion.

Detta kunde medföra en ökning av den indiska sockerexporten med upp till sex miljoner ton. Indien uppges ha stora problem att bli av med sina stora sockerlager. Till råga på allt väntar Indien en rekordstor sockerskörd detta år.