Lpx 141690
Jordbruket stod för sju procent av det samlade värdet av EU:s varuexport under 2018. Därmed var jordbruksprodukter EU:s fjärde största exportprodukt efter maskiner, andra industriprodukter och kemikalier. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Globalt Marknad

EU är global etta
inom agrarexporten

EU är suveränt världens största exportör av jordbruksprodukter. Under 2018 exporterade alla EU-länder tillsammans jordbruksprodukter till ett värde av 138 miljarder euro. Värdet av motsvarande import steg till 116 miljarder euro, noterar EU-kommissionen.

Jordbruket stod för sju procent av det samlade värdet av EU:s varuexport under 2018. Därmed var jordbruksprodukter EU:s fjärde största exportprodukt efter maskiner, andra industriprodukter och kemikalier.

Jordbruket och livsmedelsindustrin står tillsammans för närmare 44 miljoner jobb i EU. Kedjan för livsmedelsproduktion och livsmedelsberedning står för 7,5 procent av sysselsättningen och 3,7 procent av det totala mervärdet inom EU.

CAP fokuserar mer på marknaden

Den gemensamma jordbrukspolitiken har blivit mer marknadsinriktad än tidigare. Detta bidrar på ett avgörande sätt till EU:s framgångar inom handeln med jordbruksprodukter, säger EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.

EU har ett gott rykte som leverantör av trygga, hållbart producerade och näringsrika produkter av hög kvalitet. Det är ett framgångsrikt koncept på den globala marknaden, tillägger Hogan.

Hogan påminner om att EU:s producenter och tillverkare av livsmedel drar stor nytta av den vidsträckta marknadstillgången till länder i hela världen. Samtidigt kan EU:s mer sårbara sektorer vid behov skyddas på ett effektivt sätt.

Cirka 40 procent av EU:s export av jordbruksprodukter går till USA, Kina, Schweiz, Japan och Ryssland. Förutom nya handelsavtal kan EU:s producenter dra nytta av säljfrämjande åtgärder, bland annat genom affärsdelegationer på hög nivå.

Under 2018 och 2019 har Phil Hogan besökt Kina, Japan och Förenade Arabemiraten tillsammans med representanter för EU:s agrarsektor. Detta har öppnat nya kanaler för ännu mer export.

Vin och vermouth fortsätter att dominera exporten, medan starka alkoholprodukter kommer på en andraplats. Därefter följer barnmat och olika livsmedelsberedningar, choklad, pasta och bakverk.

EU är också en viktig importör

Den senaste rapporten om utrikeshandeln visar samtidigt att EU är den näst största importören av jordbruksprodukter. Den totala importen uppgick under fjolåret till 116 miljarder euro.

Därmed har EU en positiv handelsbalans på 22 miljarder euro inom livsmedelssektorn. EU importerar främst produkter som inte, eller bara i mycket liten utsträckning, produceras inom EU.

Som exempel nämner kommissionen tropiska frukter, kaffe och färsk eller torkad frukt (23,4 procent av importen 2018), samt råvara för djurfoder, exempelvis oljekakor och sojabönor. Till kategorin hör också ingredienser i bearbetade produkter, som t.ex. palmolja.

Under fjolåret ökade importen från USA snabbast, med hela tio procent. USA är EU:s främsta leverantör av jordbruksprodukter. EU:s viktigaste handelspartner är USA, Kina, Brasilien, Japan och Ryssland.