Jordbruk EU Globalt Marknad

Frankrike och Tyskland
är oeniga om regnskogar

De förödande bränderna i Brasiliens regnskogar splittrar de stora EU-länderna. Frankrike och Irland vill blockera det redan färdigförhandlade mercosuravtalet på grund av Brasiliens hårdnackade inställning till skogsröjning. Tyskland håller däremot fast vid avtalet.

I EU har skogsbränderna satt fart på en omfattande debatt om möjligheterna att öka påtryckningarna mot Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans regering. Den brasilianska regeringen visar inget intresse att motarbeta bränderna.

De häftiga bränderna har ökat trycket på Bolsonaro. Den finländska finansministern Mika Lintilä har tidigare föreslagit ett europeiskt importförbud mot brasilianskt nötkött. Några EU-länder vill till och med blockera mercosuravtalet.

Tyskland och Norge har nyligen helt stoppat de ekonomiska stöden till Amazonasfonden som ska motverka avskogning. I EU grälar Tyskland, Frankrike och Irland om möjligheten att blockera mercosuravtalet för att tvinga Brasiliens regering till insikt.

Frankrikes president Emmanuel Macron har föreslagit en blockad av mercosuravtalet, som ännu inte är ratificerat. Enligt Macron har Bolsonaro undanhållit viktig information om bränderna och till och med ljugit folk i ansiktet över Brasiliens avsikter.

Macrons förslag har fått gensvar i Irland, där regeringen är beredd att hota med ett veto mot frihandelsavtalet om Brasilien inte går med på att stärka skyddet av sina regnskogar. I så fall röstar Irland mot avtalet, sade premiärminister Leo Vadkar i Dublin.

Tyskland vill inte blockera

Den tyska förbundsregeringen i Berlin vill däremot inte medverka i en blockad. Enligt regeringen är en blockad inget effektivt medel. Dessutom innehåller mercosuravtalet stränga klausuler som förpliktar till ett uthålligt klimatskydd.

Enligt en talesperson för regeringen garanterar avtalet en öppen och rättvis världshandel med höga krav på såväl miljö- som sociala standarder. En icke-ratificering av frihandelsavtalet leder inte till att Brasilien minskar röjningen av regnskogar.

Frankrike och Irland har motvilligt accepterat mercosuravtalet, eftersom länderna motsätter sig en europeisk marknadsöppning för nötkött från Brasilien. För Tyskland innebär avtalet nya chanser att exportera bilar och bildelar till Sydamerika.

Brasilien har också avböjt erbjudanden om hjälp från industriländerna för att släcka skogsbränderna. Vid G7-toppmötet i Biarritz erbjöd medlemsländerna omkring 18 miljoner euro som stöd för släckningsflygplan.

President Bolsonaro tillbakavisade erbjudandet och förargade sig över att G7-länderna blandar sig i Brasiliens inre angelägenheter. Han jämförde biståndet med ett försök till kolonialisering och inblandning i Brasiliens inre angelägenheter.