Jordbruk Globalt Marknad

EFTA och Mercosur
enades om handelsavtal

EFTA-länderna Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein har enats om ett frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Därmed följer den europeiska sammanslutningen för frihandel EU:s exempel. Men avtalet har också förorsakat häftig kritik.

Enligt avtalet befrias 95 procent av EFTA:s export till mercosurländerna Argentina, Brasilien, Paraguay och Urugyay från tullar. Dessutom avvecklas tekniska handelshinder för investeringar och offentlig upphandling.

Enligt uppgift innehåller avtalet en klausul som förbehåller en bärkraftig förvaltning av bland annat Amazonas. Trots detta har avtalet blivit föremål för en häftig kritik, med anledning av de svåra skogsbränderna i Brasilien.

Det norska Arbeiderpartiets miljöpolitiska talesperson Espen Barth Eide påpekade i sin kritik att Norge nyligen stoppade en utbetalning till Brasilien på 30 miljoner euro. Syftet med pengarna var att förhindra avskogning.

Norges näringsminister Torbjørn Røe Isaksen måste svara på kritiska frågor med anledning av överenskommelsen. Den norska oppositionen betecknar det som en skandal att avtalet ingås i en situation då stora delar av Amazonas står i brand.

Enligt Isaksen är en uthållig skogsförvaltning ett viktigt tema i avtalet. Texten innehåller folkrättsliga förpliktelser för bekämpning av olovlig skogsavverkning och skydd av urinvånarnas rättigheter.

Den norska ministern understryker att handelsavtalet ska följas upp genom regelbundna kontakter mellan EFTA och Mercosur. De grupper som kritiserar avtalet och förespråkar bojkott har en felaktig strategi, sade Isaksen.

Det vore helt enkelt kontraproduktivt. Avtalet ger EFTA en plattform som gör det möjligt att komma fram med våra åsikter. Enligt den norska ministern borde motståndarna dessutom läsa avtalet bättre innan de kommer med kritik.

Skepsis bland Norges producenter

I ett pressmeddelande från det norska närings- och fiskeriministeriet heter det att Norge ser allvarligt på situationen i Amazonas och den senaste tidens utveckling. Avtalet innehåller ett omfattande kapitel om handel och hållbar utveckling.

Kapitlet stöder Norges internationella avtal om miljö, klimat och arbetstagarnas rättigheter. För första gången har vi också fått med bestämmelser om uthålligt jordbruk och förpliktelser att följa parisavtalets klimatmål, inskärper ministeriet.

Den norska producentorganisationen Bondelaget uttryckte sig skeptisk till avtalet med motiveringen att matimport från Mercosur är riskabel för Norge. Det gäller inte bara kött. Också mindre mängder kan få stor betydelse för den pressade norska marknaden.

Det norska jordbruksministeriet invänder att sensibla norska jordbruksprodukter är skyddade i avtalet. Inga nya kvoter har införts för import av mejeri- eller köttprodukter medan Norge har möjlighet att exportera vissa jordbruksprodukter till Mercosur.