20707248 Efe87Cd32D O
Bayer har dömts att betala 265 miljoner US-dollar i böter och skadestånd i USA för en persikoplantage. Plantagen förstördes enligt uppgift av det flyktiga växtskyddsmedlet Dicamba. FOTO: Mandy Jansen
Jordbruk Globalt

Bayer måste ersätta skador
för flyktigt ogräsmedel i USA

En domstol i USA har dömt kemikoncernerna Bayer och Basf till böter och skadestånd på sammanlagt 265 miljoner USA-dollar, sedan det flyktiga ogräsmedlet Dicamba enligt uppgift har skadat en angränsande plantage med persikor.

Domstolen dömde Bayer att betala 15 miljoner dollar i skadestånd till en drabbad odlare och 250 miljoner dollar i böter. Bayer har överklagat domen. Domen är den första i en lång rad processer där Dicamba utpekas som orsak till skador på angränsande odlingar.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har domslutet ännu inte vunnit laga kraft, men avgörandet kan bli vägledande för 140 andra mål som väntar på att behandlas. Bayer bestrider anklagelserna och hävdar att medlet är riskfritt, förutsatt att det används rätt.

Dicamba är ursprungligen en gammal produkt från 1965, som i tiderna har utvecklats av Monsanto. Eftersom preparatet har använts i relativt liten utsträckning, är få ogräs resistenta mot medlet.

Monsanto har utvecklat preparatet i samarbete med Basf, som är den viktigaste tillverkaren av Dicamba och produkter som innehåller Dicamba. Bayer är numera ansvarig för preparatet, efter koncernens förvärv av Monsanto.

Herbicidpaketet är populärt i USA

Bayer säljer ett herbicidpaket som består av själva ogräsmedlet Dicamba och det Dicamba-resistenta sojautsädet Xtend. Den nya teknologin har tagits emot med intresse hos farmarna och odlas redan i många delstater.

Dicamba är enligt uppgift extremt flyktigt och övergår vid höga temperaturer i gasform. Gasen blåser substansen i stora moln med vinden till angränsande odlingar och skadar Dicamba-fria kulturer.

Bayer förnekar att Dicamba skulle förorsaka de påstådda skadorna och hävdar att kunderna har varnats för att ogräsmedlet lätt kan spridas med vinden. Informationerna står också på förpackningen.

Bayer och Basf har senare utvecklat förändrade, mindre flyktiga varianter av ogräsmedlet. De första produkterna beviljades tillstånd av USA-myndigheterna för tre år sedan, men väckte redan då uppseende på grund av en påfallande avdrift med vinden.

Genmodifierad soja och bomull uppges vara resistenta mot preparatet. Enligt den drabbade persikofarmen i Missouri hade de flyktiga substanserna blåst över tomtgränsen från grannen. Koncernerna hade däremot inte reagerat på riskerna.

Kräver skadestånd för mer än 30.000 träd

Den drabbade odlaren uppger att han förlorade minst 30.000 persikoträd på kuppen, efter att grannen hade besprutat sina Dicamba-resistenta bomullsodlingar. Kärandens träd var inte resistenta mot Dicamba, uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Nu kräver han ersättning av växtskyddsmedlets tillverkare, som anklagas för att medvetet ha struntat i riskerna. Enligt medborgarorganisationen US Right-to-Know har ett drygt hundratal andra farmer också dragit Bayer inför rätta på samma grunder.

Dicamba har tidigare förorsakat problem i sojaodlingar i stora delar av USA. Dicamba är extremt flyktigt och övergår vid höga temperaturer i gasform. Gasen blåser substansen i stora moln med vinden till angränsande odlingar och skadar Dicamba-fria kulturer.

Grannar som inte använder Dicamba har lidit svåra förluster och har stämt tillverkaren inför domstol. I flera delstater har avdriften i vissa fall medfört regelrätta grannfejder mellan farmarna.

Den statliga miljömyndigheten EPA hävdar däremot att Dicamba är tryggt att använda, så länge preparatet används enligt föreskrifterna. Tillverkaren Bayer försäkrar likaså att preparatet är riskfritt med beaktande av anvisningarna.