Dsc 8481
Det var trångt och mycket plakat under demonstrationen.
Jordbruk EU Globalt

Italienska bönder kräver aktion
mot importerade skadeinsekter

700 miljoner euro i skador och 48.000 jordbrukare drabbade av importerade skadeinsekter.
Det är siffrorna som fått tio tusen italienska bönderna att samlas i Verona för att protestera.
De vill att EU nu börjar stödja deras kamp.

2014 hittades den första asiatiska bärfisen i norra Italien. Nu, drygt fem år senare, har den spritt sig så mycket att många områden får hela sina skördar förstörda. Förra året började den även visa sig längre söderut.

Började för tre år sedan

– För tre år sedan hade vi inga alls, men antalet ökar hela tiden. Förra året blev hela vår päronskörd förstörd, berättar Antonio Ricci, som var med och protesterade i Verona tillsammans med dottern Sofia, som ska ta över lantbruket.

– Inte riktigt rätt tidpunkt kanske med den asiatiska bärfisens invasion, men detta är det jag vill jobba med resten av livet, konstaterar hon.

Dsc 8493
Sofia Ricci håller på att ta över gården från pappa Antonio Ricci, precis när de drabbats hårt av den asiatiska bärfisen.

Familjen har sitt lantbruk i närheten av Ferrara, cirka hundra kilometer söder om Venedig. De berättar att många av deras grannar fått ännu större skador än de. Familjen Ricci har haft tur och har inte fått skador på annat är päronen, trots att den asiatiska bärfisen äter allt den kommer över, inte bara frukt. Om det inte finns någon sådan tillgänglig ger den sig på sädesfälten och gör säden oanvändbar.

Stämningen på demonstrationen var uppspelt med många hemmagjorda plakat om ”Stängt på grund av bärfis” och ”Bättre gränskontroller”. Bönderna hade kommit från hela norra och centrala Italien för att visa sin oro och ilska över att de inte hittills fått någon som helst ersättning för skadorna.

Dsc 8590
De tre typerna av asiatisk bärfis.

Bland de tiotusen protesterande bönderna hade majoriteten skador på sin skörd. En del har blivit av med nästan alla grödor och andra mindre, men alla är överens om att detta är ett av den närmaste framtidens största hot. Och de vill att EU ska börja hjälpa till.

EU måste inse allvaret

Alla talare, från Italiens jordbruksminister Teresa Bellanova till Veronas borgmästare Federico Sboarina var överens om just detta. De vill att EU inser allvaret och reagerar innan det är för sent. Enligt experter är det bara en tidsfråga innan den asiatiska bärfisen spridit sig över hela unionen.

Inget land går säkert, inte ens Finland, eftersom den överlever hårda vintrar och inte behöver extremt varma somrar för att mångdubblas. Det kan räcka med några få exemplar för att utveckla enorma skador på bara några få år. Den asiatiska bärfisen gömmer sig i lastpallar och är svår att hitta, eftersom den har samma färg som trä.

Samurajgetingar räddningen?

– EU är medveten om problemet, och vi håller på med ett åtgärdsprogram för att hindra dess framfart. Problemet här är inte att finansiera skadorna, utan att hindra att de uppkommer, konstaterar Paolo De Castro, som sitter i EU:s jordbruksutskott och är väl insatt i frågan.

Dsc 8593
Allt hopp sätts nu till dessa pyttesmå samurajgetingar.

– De här skadeinsekterna har blivit ett globalt problem, men jag ser inte hur enbart EU ska kunna lösa detta. Det viktiga här är att varje land reagerar snabbt när problemet dyker upp. Eftersom vi här inom EU inte vill använda de riktigt starka bekämpningsmedlen, som är cancerframkallande, måste vi leta fram alternativ, fortsätter han.

När det gäller den asiatiska bärfisen kan räddningen vara samurajgetingen. Den är extremt liten, men lägger äggen ovanpå bärfisens. Därför äter dess larver upp bärfisens ägg innan de kläcks. Under onsdagens demonstration berättade jordbruksminister Bellanova att hon precis gett tillstånd för att använda samurajgetingen i Italien från i vår.

Ett annat sätt är att använda produkter som drar bärfisen till sig, för att sedan samla ihop dem och förstöra dem. Men det är ett system som bara fungerar precis i början av insektens spridning, och det är osäkert hur effektivt det är i långa loppet.

Dsc 8561
”Bärfisen överlever medan fälten dör”. Maurizio Tapparello och Maurizio De Battisti har fått stora skador på sina odlingar.

Maurizio De Battisti odlar frukt i närheten av Bologna, norr om Apenninerna. Hans gröna äpplen förstördes helt av bärfisen i höstas, och det bara tre år efter den första bärfisen upptäcktes i området.

– Jag har sett frukter som varit helt täckta av bärfisar. De ramlar inte av ens om du skakar dem, berättar han.

Det var det största bondeförbundet Coldiretti som organiserat demonstrationen i samband med öppnandet av jordbruksmässan i Romeo och Julias stad Verona. Guvernörerna för de flesta regionerna i norra Italien deltog, tillsammans med jordbruksministern och en lång rad borgmästare från drabbade kommuner.

Dsc 8556
”Sökes: Europa”. Ett av ledmotiven för demonstrationen var att EU måste hjälpa till mer.