Jordbruk Globalt Marknad

Bayer räknar med
uppgörelse om glyfosat

Kemikoncernen Bayer kan möjligen se fram emot en uppgörelse i den långdragna USA-processen om glyfosat. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg tyder mycket på att raden av rättegångar kommer att avslutas med en uppgörelse i mångmiljardklassen.

Bayer-Monsanto har redan förlorat tre rättegångar, där koncernen har dömts att betala höga skadestånd till personer som har använt glyfosat. Målsägarna utgår från att de har drabbats av cancer som en följd av långvarigt bruk.

Senaste fredag sköts en fjärde process mot Bayer upp efter förhandlingar bakom lyckta dörrar mellan parternas advokater. Inget nytt datum har fastställts för processen. Bayer är konstruktivt engagerat i medlingsprocessen, uppgav koncernen i en kommentar.

Koncernen har stämts av omkring 42.700 målsägare, som har lämnat in krav på ersättningar efter att ha använt glyfosat. Enligt USA-gruppen Right-to-Know kan antalet målsägare ännu stiga till omkring 100.000 personer.

Enligt Bloomberg har advokaterna inlett diskussioner som siktar på en uppgörelse. Bayern skulle därmed betala en klumpsumma på omkring tio miljarder US-dollar i skadestånd till målsägarna.

Bayer lade bud på USA-koncernen Monsanto för drygt två år sedan, varefter de båda jättekoncernerna fusionerades. Bayer köpte Monsanto för 63 miljarder dollar (drygt 55 miljarder euro) och har därefter konfronterats med en regelrätt lavin av skadeståndskrav.

Koncernen förlorade de tre första processerna till målsägarna, som hävdade att de hade insjuknat i cancer som ett resultat av långvarig exponering mot glyfosat. Koncernen har konsekvent förnekat anklagelserna.

Stöd har Bayer fått av USA-regeringen och miljömyndigheten EPA, som inte har funnit belägg för ett samband mellan glyfosat och cancer. Under processens gång har Bayers börskurs sjunkit starkt. Nu har kursen börjat återhämta sig.