Bitcow
En digital valuta med namnet BitCow ska underlätta argentinska småsparares investeringar i boskapsskötsel på Pampan. FOTO: INTA
Jordbruk Globalt Marknad

BitCow ska locka stadsbor
att investera digitalt i boskap

Argentinas ekonomi är på fallrepet, men köttproduktionen mår bra då exporten blomstrar. Numera kan vem som helst investera i boskapsproduktionen genom att köpa en ”BitCow” som motsvarar en ko med kalv.

BitCow bygger på blockkedjor. Idén har utvecklats av det argentinska konsultföretaget OpenAgro, som handlar med kryptovalutan OpenBit. Enligt företaget är BitCow den första blockkedjeinspirerade tekniken för handel med boskap i sin region.

Enligt initiativtagaren Guillermo Villagra har det tagit omkring ett år i anspråk att konstruera tekniken. Plattformen måste uppfylla alla regler för att godkännas av myndigheterna, uppger Villagra för den argentinska tidningen La Nacion.

Målet är att erbjuda en vettig plattform för personer utanför jordbrukssektorn som har intresse att investera i den lukrativa boskapsskötseln. BitCow är en digital valuta, men baserar sig på ett fysiskt motvärde, själva boskapen.

Dräktiga kor genererar vinsten

OpenBit består av en grupp investerare i jordbruksverksamhet, spannmål och boskap. Företaget äger mark som används för boskapsskötsel. Verksamheten startades med en grupp på 1.500 djur.

Motvärdet för BitCow är dräktiga kor som via förökning genererar en vinst. Än så länge är BitCow ingen riktig kryptovaluta i egentlig mening. Målet är att affärsidén med tiden kommer att skapa en riktig blockkedja.

Valutan är avsett att vara ett alternativ för sparare utanför jordbruket, men som gärna skulle investera i den lönsamma boskapsskötseln. En målgrupp är stadsbor som saknar tid, tillräckliga ekonomiska resurser och kunskap om branschen.

Enligt Villagra öppnar den digitala kedjan möjligheten för alla och envar att investera i BitCow och spåra transaktionerna med de berömda biffarna över hela världen. Några stora belopp är inte nödvändiga.

Investerarna i kryptovalutan kan stiga in i branschen med en insats av minst 9.000 argentinska pesos. Det motsvarar tio procent av en BitCow. Det kan låta mycket, men omräknat motsvarar det endast 150 US-dollar.

En tio gånger större insats berättigar till en dräktig ko, som motsvarar en BitCow. I praktiken förvärvar köparen därmed två djur i den besättning på sammanlagt 8.000 nötdjur, som numera utgör basen för verksamheten.

I beloppet ingår alla omkostnader som markarrende, redskap och tillbehör, vaccin, veterinärkostnader etc. En normal privatperson har ingen chans att genomföra så stora investeringar. BitCow gör det möjligt, säger Villagra.

Optimistiska framtidsplaner

Enligt hans uppfattning är BitCow en intressant och teknikvänlig lösning för en av landets mest konservativa näringar. Fram till årsskiftet hade redan 1.500 BitCows lanserats, motsvarande 2.250 djur.

En besättning som omfattar 8.000 djur erbjuder en teoretisk möjlighet att placera 5.000 BitCows på marknaden inom de närmaste månaderna, resonerar Villagra. Följande mål kan bli 10.000 BitCows med 15.000 kor.

Affärsidén bygger på reproduktion. En besättning med hundra kor fortplantar sig och kan följande år statistiskt sett föda 50 kokalvar och 50 tjurkalvar. Tjurkalvarna kan säljas för att täcka driftskostnaderna.

Korna fortsätter att reproducera sig. Teoretiskt sett har investerarna chansen till en avkastning som är mellan sex och sju gånger insatsen, tillägger BitCows skapare optimistiskt.