Atria Grohn
Svinexporten till Kina fortsatte bra för Atria, vars resultat för 2019 blev något bättre än året innan, säger Atrias VD Juha Gröhn.
Jordbruk Globalt Marknad

Atrias starka export
till Kina fortsätter

Atrias export av svinkött till Kina fortsatte växa 2019, och takten förväntas öka 2020. Koncernens rörelseresultatet blev något bättre 2019 än för året innan, sade Atrias VD Juha Gröhn under en presskonferens förra veckan.

– Vi förväntar oss både ett bättre resultat och en ytterligare utökad export till Kina 2020, sade Gröhn.

I fjol exporterade Atria nästan 9 miljoner kilo svinkött, jämfört med 4 miljoner kilo 2018. Den afrikanska svinpesten har påverkat världsmarknaden, men syns enligt Gröhn främst i Atrias verksamhet i Danmark och Sverige där råvarutillgången är dålig.

– Effekterna av coronaviruset har endast påverkat logistiken något. På grund av ASF köper Kina in stora mängder svinkött från andra länder, vilket höjer svinpriserna på världsmarknaden och påverkar tillgången på lokal råvara.

Den stora efterfrågan i de länder där Atria har slakteriverksamhet är positiv.

– Men i de länder där vi köper färdig benlös råvara har priserna höjts och tillgången på råvara varit problematisk, sade Gröhn.

I Sverige vill konsumenterna ha svenskt kött, men den svenska produktionen räcker inte till – något ÖSP också hänvisade till i sitt brev till Atrias ledning.

– Ungefär två tredjedelar av råvaran i Atrias svenska verksamhet är svensk. Där har vi varit tvungna att acceptera också europeisk råvara.

Rörelseresultatet bättre

Atrias rörelseresultat för 2019 var 31 miljoner euro, vilket var ungefär 3 miljoner euro mera än 2018.

– Rörelseresultatet för årets sista kvartal var 12,1 miljoner euro, vilket är klart bättre än fjolårets 6,7 miljoner, sade  Gröhn.

Omsättningen för 2019 var 1.450 miljoner (1.440 miljoner 2018).

– Resultatet förbättrades inom alla verksamhetsområden, även om resultatet i Sverige och Ryssland fortsättningsvis var negativt.

Starkast gick det för verksamheten i Finland, Danmark och Estland.

– I synnerhet under årets sista kvartal blev resultatet för Finlands del lyckat, även om det för hela årets del inte riktigt levde upp till förväntningarna.

För närvarande växter konsumtionen av fjäderfä och färdigmat starkast, i synnerhet i Finland och Sverige, sade Gröhn.

– I fjol såg vi en ökning på fem producent inom den inhemska fjäderfäkonsumtionen, och en motsvarande sänkning inom konsumtionen av rött kött. Sänkningen balanserades mot slutet av året.

Gröhn tror att efterfrågan på fjäderfä kommer att fortsätta öka. I år kommer Atria att fatta beslut om bygget av en broilerfabrik i Nurmo. Investeringen skulle kosta 130 miljoner euro och öka Atrias fjäderfäproduktion med en fjärdedel.

Läs också: Atria utlovar bättre producentpriser för inhemskt svinkött – HKScan på samma linje