EU Landsbygdsnäringar

Danska minkfarmare
får miljardkompensation

Den danska regeringen kompenserar landets minkfarmare med sammanlagt 2,5 miljarder euro efter den katastrofala coronakrisen då sjutton miljoner minkar måste dödas. På detta sätt ville regeringen stoppa en mutation av coronaviruset.

Minkfarmningen var en viktig näring i Danmark och merparten av skinnen såldes på export. Coronakrisen eskalerade till en politisk kris som ledde till en skandal där den dåvarande matministern Mogens Jensen tvingades avgå.

Efter flera månaders förhandlingar har regeringen och en majoritet i parlamentet nått ett avtal om kompensationer till ett sammanlagt värde av 19 miljarder danska kronor (2,5 miljarder euro). Därav betalas omkring 11 miljarder kronor direkt till uppfödarna.

Avtalet ska garantera branschen en fullständig kompensation till såväl uppfödare som företag som var beroende av minknäringen. Medlen ska täcka förlorade intäkter för tio år framåt, förlusten av icke säljbara skinn och kostnader för rivning av byggnader.

Dessutom beviljas företag som indirekt har drabbats av massavlivningen, exempelvis auktionshus och foderproducenter. Danmarks regeringschef Mette Frederiksen har senare bett branschen om ursäkt för felaktiga beslut som gjordes under krisen.

Omkring 60 miljoner danska kronor (drygt 8 miljoner euro) ska avsättas för minkuppfödare som vill starta om i branschen efter att det rådande totalförbudet mot minkavel upphör den 31 december detta år. Den delen av avtalet karaktäriseras som ett viloläge.

Minkavtalet ska ännu godkännas av EU-kommissionen. Enligt matminister Rasmus Prehm för den danska regeringen en intensiv diskussion om saken med kommissionen. Regeringen utgår från att avtalet kommer att genomföras som planerat.