Seleggt Circulus2
Tyskland förbjuder avlivning av nykläckta tuppkycklingar. Könet ska fastställas med en maskin redan i embryostadiet. FOTO: Seleggt
Jordbruk EU

Tyska tuppkycklingar
får inte avlivas efter 2022

Tyskland ska som första land i världen förbjuda avlivning av nyckläckta tuppkycklingar inom värphönsproduktionen. Jordbruksminister Julia Klöckner har lagt fram ett lagförslag till ett förbud som träder i kraft 2022. Men branschen kräver ett heltäckande EU-förbud.

Tuppkycklingar kan sällan se fram emot ett långt liv. Till skillnad från sina nyckläckta systrar dödas tupparna genast efter kläckningen, eftersom de inte är ekonomiskt lönsamma. De lägger inga ägg och producerar för litet kött.

Varje år mals omkring 45 miljoner kycklingar till döds i Tyskland strax efter kläckningen. Dödandet av nyfödda tuppkycklingar betraktas av konsumenterna som oetiskt och kan på sikt skada branschens rykte.

Nu ska Tyskland bli först med att omsätta ett avlivningsförbud, både i praktiken och i lag. Enligt jordbruksminister Klöckner blir det tyska förbudet en milstolpe som ska uppmuntra andra EU-länder att följa exemplet.

Tysklands och Frankrikes regeringar hade siktat på ett gemensamt förbud mot avlivning av tuppkycklingar. Nu blir Tyskland först, bland annat för att tyskarna har satsat både pengar och möda på att utveckla alternativa metoder.

Branschen kräver täckande EU-lösning

I Frankrike följer både politiker och kläckerier hur Tyskland ska klara reformen. De tyska kläckerierna och producentorganisationerna är i princip med på noterna, men kräver en komplett europeisk lösning.

De tyska branschföretagen hänvisar till risken att starka aktörer i andra medlemsländer som Polen och Nederländerna tar tillfället i akt att konkurrera. Tyskarna befarar att konventionellt kläckta ägg snart dyker upp på den tyska marknaden till ett lägre pris.

De tyska fågelproducenternas centralorganisation ZDG ställer sig fortfarande skeptisk till en ensidig omställning på kort sikt. ZDG-ordföranden Friedrich-Otto Ripke befarar svåra konkurrensnackdelar för Tyskland inom EU.

Enligt Ripke har de tyska producenterna länge förberett sig på omställningen. De senaste femton åren har branschen investerat både pengar och arbete i realistiska och praktiska metoder som eliminerar avlivningen av tuppkycklingar.

Kruxet är att Tyskland ännu är det enda EU-landet som agerar i frågan. Den nya lagen saknar giltighet utanför Tyskland. Detta kommer att medföra svåra ekonomiska följder för de inhemska producenterna, befarar deras organisation.

Tyska aktörer befarar en orättvis konkurrens

Så länge kläckerier i andra EU-länder dödar nyfödda tuppkycklingar kommer inga större förbättringar att ske. Utländska produkter saluförs legalt i den tyska livsmedelshandeln och bearbetas också framöver industriellt i andra medlemsländer.

Producenterna finner det också orättvist att hönskycklingar importeras från utländska kläckerier i länder där tuppkycklingar fortfarande dödas. Dessa kycklingar får helt lagligt födas upp som unghöns i Tyskland.

Samma lagar gäller inom EU, men bara tyska producenter måste skona tuppkycklingarna. Det kommer att kosta existensen för mindre inhemska kläckerier. Det är orättvist, eftersom den tyska kycklingbranschen har underlättat reformen, kritiserar Ripke.

Om politikerna skulle ha ett gediget intresse att skydda tuppkycklingar, borde de med eftertryck tackla problemet på EU-nivå. En täckande EU-lösning är nödvändig för att slutgiltigt avskaffa djurskyddsproblemet, fastslår ZDG-ordföranden.

Läs också: Könsbestämningen skadar inte embryot