Jordbruk EU

Könsbestämningen
skadar inte embryot

Enligt det tyska jordbruksministeriet finns redan goda metoder som klarar en könsbestämning av ägget mellan den nionde och fjortonde dagen. Flera alternativa metoder är under utveckling.

Den så kallade Seleggt-metoden utvärderar äggen efter åtta till tio dagar med hjälp av laser som borrar ett 0,3 mm tunt hål i skalet. Det sker automatiskt utan att skada äggets inre där embryot befinner sig.

Vätskan reagerar på en markör och ger utslag. Könet kan snabbt fastställas med en kort process utan att skada embryot. De manliga äggen kan därefter sorteras ut direkt till fodertillsats.

Med den spektroskopiska metoden inkuberas äggen i fyra dagar. Därefter riktas en ljusstråle in i ägget. Könet kan bestämmas genom analys av det reflekterade ljuset. Metoden skadar inte kycklingen.

En fördel är att undersökningen kan genomföras utan direkt beröring. Det bidrar till att sänka de löpande kostnaderna, då instrumenten inte behöver desinficeras eller rengöras efter varje användning.

En könsbestämning tar mellan 15 och 20 sekunder i anspråk, men forskarna räknar med att förkorta tiden till 10 sekunder. Målet är ett instrument som fungerar både snabbt och kostnadseffektivt.

Läs också: Tyska tuppkycklingar får inte avlivas efter 2022