Lpx 137459
Svinpesten i östra Tyskland har blockerat exporten av gris till viktiga exportmarknader i Asien. En marknadsöppning i Thailand ger nytt hopp. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Globalt Marknad

Överfyllda tyska grisgårdar
hoppas på export till Thailand

Tyskland har för första gången fått tillstånd att exportera griskött till ett tredjeland, sedan den afrikanska svinpesten förra hösten påträffades i de östra delarna av landet. Det ger nya förhoppningar för tyska producenter som kämpar med marknadsproblem.

I början av hösten stoppade utbrottet av afrikansk svinpest i östra Tyskland effektivt exporten av tyskt griskött till länder utanför EU. Viktiga exportmarknader som Kina, Japan och Sydkorea stängdes omedelbart.

Den så kallade regionalprincipen tillåter export av gris inom EU från alla tyska ASF-fria regioner utom de två drabbade delstaterna vid östgränsen. Merparten av det inhemska grisköttet får därmed saluföras som vanligt inom Tyskland och EU-området.

Trots detta blev hösten en tuff tid för den tyska grisnäringen, eftersom coronakrisen sammanföll med ASF-smittan. Många stora slakterier måste stänga och det har medfört långa köer till slakt.

Köerna förorsakar enorma problem för producenterna. Väntetiderna till slakterierna har förlängts och det blir ont om plats på gårdarna. Djurskyddet lider och kostnaderna stiger då grisarna hinner bli för stora.

Priset faller katastrofalt

Den officiella prisnoteringen har legat kring 1,19 euro per kilo, men i praktiken kan uppfödaren inte räkna med mer än en euro per kilo. Ännu värre är situationen för producenter av smågrisar. Priset har fallit från 80 euro till 23 euro.

De nödställda grisproducenterna anser att staten inte förhandlar tillräckligt effektivt med länder som köpte stora mängder tysk gris innan krisen bröt ut. Alla viktiga exportländer har hittills hållit fast vid sina förbud att importera tyska grisar.

Nu har Thailand som första tredjeland meddelat att landet öppnar sin tyska import. Det nuvarande importförbudet löper ut och kommer inte att förlängas, lovar de thailändska myndigheterna. De tyska grisarna måste härstamma från ASF-fria regioner.

Villkoret är att gårdarna har giltiga importlicenser för Thailand. Utöver de thailändska importvillkoren måste gårdarna uppfylla gällande nationella regler och EU:s exportbestämmelser.

Den thailändska marknaden är emellertid rätt blygsam och täcker bara en procent av den tyska exportkapaciteten till tredjeländer. Trots detta betecknas öppningen som en lovande början. I den svåra situationen är varje exportkanal nödvändig.

De asiatiska länderna har traditionellt importerat mindre värdefulla grisdelar som öron, fötter och svansar som bara med möda finner avsättning på EU:s hemmamarknad. Därför är det nödvändigt att prioritera exporten till tredjeländer.

Ungern har förhandlat bättre

Grisproducenternas organisation ISN kräver större ansträngningar av regeringen att återstarta exporten till de viktiga marknaderna Kina, Sydkorea, Japan och Vietnam. Länderna borde följa Thailands exempel och godkänna import från ASF-fria regioner.

Den tyska regeringen har bemödat sig om ett sådant avtal med Kina, men myndigheterna i Peking har inte givit efter. Förhandlingarna om marknadstillträde till övriga asiatiska länder har inte heller varit framgångsrika.

På den punkten har EU-landet Ungern lyckats bättre, trots en riklig förekomst av ASF-smitta. Ungern har som första EU-land enats med Japan om regionalprincipen, fastän Ungern under fjolåret registrerade mer än 4.000 ASF-fall hos vildsvin.

Ungerska producenter utanför ASF-smittade områden får redan exportera griskött till Japan. Förutsättningen är ett giltigt exportcertifikat. Tillståndet beviljades strax före jul efter tvååriga förhandlingar.