Jordbruk EU

Finlands CAP-plan på remissrunda

Utkastet till Finlands nationella CAP-plan för nästa jordbrukspolitik är ute på remiss sedan början av juli. Intressenter har möjlighet att bidra med kommentarer och förslag om de specifikt finländska elementen i jordbrukspolitiken.

Beslutet om nästa CAP har klubbats av på EU-nivå. Nu står medlemsländerna i tur. Under remissbehandlingen vill den finländska regeringen ge alla intresserade en möjlighet att påverka och delta i beredningen av CAP, säger jordbruksminister Jari Leppä.

Svaren ska inlämnas senast den 10 september. Innehållet i planen ska därefter bearbetas på basis av remissbehandlingen. Jordbruksministeriet och Naturresursinstitutet utarbetar parallellt en konsekvensbedömning av CAP-planens miljöambitioner. Bedömningen fokuserar på naturens biologiska mångfald, vattenbelastningen och växthusgasutsläppen. Resultatet ska användas som bakgrundsmaterial för utlåtandena. Mer information om detta lämnas separat.

Åtgärderna för utvecklingen av Ålands landsbygd ingår inte i utkastet, eftersom Ålands förvaltningsmyndighet ordnar en egen remissbehandling om dessa åtgärder hösten 2021.

Utkastet till Finlands CAP-plan finns på webbplatsen
www.lausuntopalvelu.fi.

Utkastet bygger på förslagen till EU-förordningarna. De nationella CAP-planerna ska enligt planerna läggas fram i EU-kommissionen i december 2021. Den nya CAP ska enligt tidtabellen träda i kraft i början av 2023.