Skogsbruk EU

EU:s nya skogsstrategi möts med lättnad i Norge

De norska skogsägarna har med bävan följt med EU-debatten om skogsstrategin. Norge är inget EU-land men landet exporterar stora mängder trävirke från kalhyggen till EU. Ett EU-förbud mot kalhyggen skulle lamslå stora delar av den norska virkesexporten.

Ännu för hundra år sedan var den norska skogen i dåligt skick. En lång period av intensiva hyggen genomfördes utan påföljande skogsplanteringar. I Norge startade en systematisk skogsplantering i nuvarande form först efter kriget.

Numera har Norge tre gånger mer skog än för hundra år sedan. För det mesta är träden inom samma skogsenhet lika gamla och avverkas rationellt i form av kalhyggen. Omkring 90 procent av det norska virket härstammar från kalhyggen.

Norges export är knuten till EES-avtalet men skogsbruket står utanför. Men Norge följer samma klimatmål som EU. En förändrad skogsstrategi skulle direkt påverka det norska skogsbruket och förutsätta stora förändringar.

De norska skogsägarna har därför följt EU-debatten om skogsstrategin med en viss bävan. Norge exporterar omkring hälften av sin virkesproduktion till EU, i första hand Tyskland, Sverige och Danmark.

Norges skogsägarförbund reagerar nu med lättnad på utsikterna att EU ser ut att avvärja de mest radikala planerna för skogspolitiken. Kalhyggen är den bästa och mest effektiva formen av skogsbruk som binder mest CO2, skriver förbundet.