Vilsack
USA:s jordbruksminister Tom Vilsack konfererade nyligen per video med EU-parlamentets jordbruksutskott.
Jordbruk EU Globalt Marknad

EU och USA förhandlar om bättre agrarrelationer

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har startat en charmoffensiv gentemot EU. USA-presidenten Joe Biden och hans stab bemödar sig om förbättrade handelsrelationer med EU. Men än så länge har de konkreta resultaten uteblivit.

Strax före EU:s sommarpaus konfererade Vilsack per video med både EU-parlamentets jordbruksutskott och jordbruksministrarna i rådet. Enligt webbsidan aiz.info förlöpte diskussionerna i god anda.

Vardera parten efterlyste en klimatvänligare matproduktion som också ska löna sig för producenterna. Vilsack propagerade för kolodling med humusanrikning och tillhörande klimatcertifikat som en intressant lösning till kolbank för jordbruket.

Lokal, extensiv biologisk odling med växtföljd väcker redan ett stort intresse i USA, konstaterade Vilsack. Å andra sidan medgav ministern att de gamla bekanta handelshindren består mellan USA och Europa. Ingen varaktig lösning är ännu i sikte.

Där fick EU igen en gång en repetition av den amerikanska tolkningen om roten till de transatlantiska handelsproblemen. Enligt Vilsack motarbetar EU den amerikanska exporten av livsmedel utan vetenskapliga grunder.

De gamla och beprövade anklagelserna går igen. Enligt Vilsack förhindrar EU produktionen av gentekniskt förändrade livsmedel och förbjuder tillväxthormoner. Det konkurrenskraftiga USA-jordbruket har ingen chans till insteg på EU-marknaden.

Vilsack efterlyser ett rättvist handelsavtal på vetenskaplig bas mellan EU och USA. Detta vore den enda utvägen att korrigera snedvridningen till USA:s nackdel inom den transatlantiska livsmedelshandeln.

Inom EU välkomnar man trots allt Biden-administrationens nya initiativ till en uthålligare matproduktion. Enligt agrarkommissionär Janusz Wojciechowski har EU full förståelse och stöder USA-regeringens planer på ett miljö- och klimatvänligare jordbruk.

Inom kommissionen hoppas man att den ökande acceptansen för gensaxen i EU ska bidra till mer förståelse mellan EU och USA i jordbruksfrågor. EU reserverade redan för ett par år sedan sin importkvot för högvärdigt nötkött enbart för USA.