SLC - Danish Crown
Kina avvisar griskött från tre danska slakterier

De kinesiska myndigheterna har stoppat importen av griskött från tre stora slakterier i Danmark. Avstängningen gäller de Danish Crown-ägda slakterierna i Sæby och Horsens samt Tican i Brørup, som tillhör den tyska koncernen Tönnies.

SLC - 2908273630 Fd5629Db30 O
EU bygger eget försvar mot handelskrig utan WTO

Som en följd av USA-blockaden mot WTO utvecklar EU en egen mekanism för skydd mot handelstvister. Framöver kan EU reagera mot utomstående handelspartner och utfärda sanktioner. Mekanismen är en reaktion på USA:s ovilja att beakta WTO-beslut.

USA blockerar valet av nästa WTO-chef

WTO-chefen Roberto Azevêdo avgick i slutet av augusti från sin post. Sedan dess har tjänsten som generaldirektör varit vakant. Åtta kandidater har anmält sitt intresse, varav två personer är favoriter. På sluttampen har USA blockerat valet.

Kommissionen offentliggjorde rättsakt om skogliga referensnivåer

Europeiska kommissionen har gett ut en delegerad akt enligt LULUCF-förordningen om EU-ländernas skogliga referensnivåer 2021-2025. För Finlands del är siffrorna desamma som i kommissionens preliminära förslag från juli 2020.

SLC - 300Dpi 331089
Danska producentbasen coronasmittades av mink

Coronavirus fortsätter att sprida sig i danska minkfarmer. Fram till slutet av oktober hade smittan spridits till 175 farmer i norra och västra Jylland. Den danska producentbasen Martin Merrild har också fått smittan till sin farm.

Trilogen om CAP startar kanske redan i november

Coronakrisen fördröjer EU-institutionernas trepartsförhandlingar om nya CAP. Enligt de senaste uppgifterna siktar man i Bryssel på en start redan den 10 november, men en gemensam lösning väntas tidigast till påsken 2021.

EU ökade exporten av jordbruksprodukter

Under det första halvåret 2020 exporterade EU-länderna jordbruksprodukter och livsmedel till ett sammanlagt värde av 90,2 miljarder euro. Det är en ökning med 2,6 procent jämfört med det första halvåret 2019, rapporterar EU-kommissionen.

SLC - Lpx 136912
Insatsen av antibiotika minskar hos EU-boskap

Insatsen av antibiotika hos boskap inom jordbruket fortsätter att minska i de flesta europeiska länder, men ökar fortfarande i några länder. Norge, Island, Sverige och Finland använder fortfarande minst antibiotika.

Britterna skyndar långsamt med brexit och förargar EU

Förhandlingarna om brexit har igen återupptagits. Inför mötet med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier dementerade Boris Johnson alla misstankar om att han försöker vänta ut presidentvalet i USA innan det brittiska avgörandet faller.

SLC - 105294 A Dll 032
Coronakrisen fördröjer trilogen om nästa CAP

EU-kommissionen, rådet och parlamentet har lagt sina CAP-förslag på bordet. Nu borde trepartsmanglingarna i EU stökas undan med fart, men den eskalerande coronakrisen kan allvarligt försena samtalen. Trilogen kan dröja långt in på nästa år.

SLC:s fullmäktige om CAP: Matproduktion är jordbrukets viktigaste uppgift

Viktiga steg mot en reform av den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP27, har tagits i EU. SLC:s fullmäktige påminner om att jordbrukets viktigaste uppgift är att producera mat med hög livsmedelstrygghet för jordens växande befolkningen. De viktigaste målsättningarna för jordbrukspolitiken är enligt SLC att trygga förutsättningarna för en hållbar och lönsam jordbruksproduktion i Finland.

Copa-Cogeca: CAP-reformen är allt annat än gröntvätt

EU-jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca går ut med kraftiga argument gentemot miljöorganisationer som hävdar att EU-parlamentets CAP-förslag är en gröntvätt, d.v.s. ett försök att utan orsak marknadsföra CAP som miljövänlig.