Lpx 93546
Det råder turbulens på gödselmarknaderna. EU har börjat ompröva sina antidumpingtullar som infördes för ett par år sedan. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

EU lovar att ompröva
skyddstullar på gödsel

Priset på gödsel har stigit över smärtgränsen i EU och situationen förvärras sannolikt av antidumpningstullar som infördes för att par år sedan. EU-kommissionen har därför börjat utreda tullarnas roll för prissättningen.

De senaste veckorna har priset på kvävegödsel tredubblats i EU och står redan för 55 procent av växtodlarnas samlade kostnader för insatsvaror. Tullarna ifrågasätts sedan länge av bondeorganisationerna Copa och Cogeca.

Exploderande energipriser har tvingat energiintensiva gödseltillverkare att ställa in produktionen. Priset på gödsel har stigit rejält. Gödsel hotar att bli en bristvara och det kan leda till allvarliga problem inför vårsådden.

Uppenbarligen har EU-kommissionen reagerat på påtryckningarna från jordbrukets organisationer. Kommissionen lovar att pröva de nuvarande antidumpningsåtgärderna mot importen av flytande kvävegödsel (UAN) från Ryssland, USA, Trinidad och Tobago.

Frågan är kontroversiell

Den europeiska gödselindustrin krävde i fjol antidumpingtullar mot flytande kvävegödsel (UAN) från Ryssland och USA samt Trinidad-Tobago i Karibien. EU-kommissionen införde tullarna för att skydda den europeiska gödselindustrin.

Gödselindustrins lobbyorganisation Fertilizers Europe varnade då för så kallad strukturell dumpning från Rysslands sida. Enligt gödselindustrin utgjorde de låga priserna på importerad gödsel ett hot mot den europeiska produktionen.

Kommissionen öppnade 2018 ett antidumpningsförfarande mot ifrågavarande länder och drog slutsatsen att prisdumpningen var en realitet. I Ryssland fastställdes skillnader mellan den inhemska prisnivån och exportpriserna.

Ett liknande förhållande noterades också för gödselimporten från USA. De inhemska priserna i USA var högre än priserna på levererad vara till EU. Detsamma gällde för den karibiska östaten Trinidad-Tobago.

Enligt kommissionen visade det sig att producenterna i dessa länder hade dumpat sina produkter på den europeiska marknaden. De måste slutligen betala strafftullar på sina gödselleveranser till EU. Åtgärderna trädde i kraft våren 2019.

De ryska tillverkarna av mineralgödsel dömdes att betala en tull mellan 31,9 procent och 39,3 procent. USA måste betala en avgift på 22,6 procent för exporten medan Trinidad-Tobago pålades en tull på 16,3 procent.

Otillräcklig konkurrens

Enligt Copa-Cogeca har vinden nu vänt. Dagens höga gödselpriser, och i synnerhet priset på flytande kvävegödsel, är en följd av de kraftigt stigande priserna på gas och sjöfrakter. Men parallellt lider konkurrensen på EU:s inre marknad.

Gödseltullarna mot utomstående konkurrenter befäster den europeiska gödselindustrin, som i praktiken har en monopolställning. Med hjälp av EU:s antidumpning har de europeiska koncernerna tryggat en sammanlagd marknadsandel på omkring 90 procent.

Bondeorganisationen anser att EU:s antidumpingtullar på flytande kvävegödsel har förvandlats till en belastning för de europeiska jordbrukarna. Odlarna måste ty sig till extremt dyr gödsel på en begränsad marknad med ett knappt utbud.

Copa-Cogeca konstaterar att gödselleverantörerna i flera medlemsländer inte längre kan garantera att odlarnas efterfrågan på gödsel går att säkerställa fram till våren. Detta kan allvarligt äventyra jordbruksproduktionen.

Situationen på gödselmarknaden diskuterades nyligen på jordbruksministrarnas senaste möte. Irlands jordbruksminister Charlie McConalogue varnade för att producenterna i dag brottas med stigande priser på alla fronter, som gödsel, foder och energi.