Zaun Bild1 Warnweste
Tyskarna bygger frenetiskt stängsel för att stoppa invandringen av potentiellt smittade vildsvin från Polen. FOTO: Bundeswehr
Jordbruk EU

Tysk svinpest oroar
danska producenter

Åtminstone fem ASF-smittade vildsvin har påträffats i den nordtyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern, där svinpest för några veckor sedan smittade ned en gård med 4.000 grisar som måste avlivas. De nya fynden oroar danska grisbönder.

De smittade vildsvinen påträffades inte långt från den tysk-danska gränsen. Den senaste fyndplatsen ligger bara 65 kilometer från gränsen mot Danmark. Ur dansk synpunkt är det en oroande utveckling.

Det mesta tyder på att tyskarna inte har full kontroll över läget, säger Erik Larsen, som är chef för grisdivisionen vid köttkoncernen Landbrug&Fødevarer. Det är förvånande att vildsvinen alls klarar så långa etapper, säger han till tidningen Effektivt Landbrug.

Larsen uppmanar danska jägare att hålla sig hemma och avstå från jakt på den tyska sidan. Trots det spända läget sätter han sin tillit till de danska försiktighetsåtgärderna. Det 70 kilometer långa stängslet mot Tyskland ger en viss trygghet.

Gränsgångare gäckar danskarna

De danska myndigheterna har de senaste månaderna lyckats utrota samtliga omkring 150 vildsvin som fortfarande har vistats på den danska sidan av gränsen. Alla förutom ett exemplar, som länge har gäckat de danska patrullerna.

Mitt i glädjen över att vildsvinen hade utrotats dök oväntat ett nytt vildsvin upp i slutet av augusti i en vildkamera söder om Aabenraa Fjord. Sedan dess har djuret observerats två gånger i ett område som ligger omkring fem kilometer från den tyska gränsen.

Möjligen har vildsvinet kommit simmande till Danmark över den smala Flensburgsfjorden. Djuret kan också ha slunkit igenom en av de omkring tjugo öppningarna i vildsvinsstängslet längs gränsen mot Tyskland.

Det är av allt att döma ett ungt vildsvin som strövar omkring i omgivningarna, gissar viltkonsulten Klaus Sloth, som ansvarar för jakten på vildsvin i gränsområdet till Tyskland. Möjligen har djuret redan återvänt till den tyska sidan.

Det danska stängslet färdigställdes för två år sedan. Danmark försökte inte ens ansöka om EU-bidrag för sitt stängsel. Den danska staten reserverade drygt tio miljoner euro för staketet. I december 2019 var det 1,5 meter höga stängslet redan på plats.

Tyskland bygger stängsel på stängsel

I det skedet utsattes Danmark för häftig kritik från Tyskland och EU-kommissionen, som anklagade Danmark för att försöka isolera sig från omvärlden. Men kritiken tystnade snart, i samband med att den afrikanska svinpesten började närma sig Tyskland från Polen.

Nu riggar tyskarna förtvivlat upp stängsel efter stängsel längs sin östgräns för att förhindra vildsvin att ta sig in i landet från Polen. Den tyska regeringen har till och med utverkat EU-finansiering för projektet. Danmark sökte aldrig EU-stöd för sitt stängsel.

Det mesta tyder på att Tyskland har reagerat för trögt. Östgränsen läcker som ett såll trots stängsel och jakt på vildsvin. En betydande del av de nedlagda vildsvinen har den senaste tiden testats positiva på afrikansk svinpest.

De senaste dagarna har ASF-smittade vildsvin påträffats i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, som är den tredje ASF-drabbade delstaten i Tyskland efter Brandenburg och Sachsen.

Myndigheterna i delstaten befarar att mörkertalet är betydligt högre. Fram till slutet av november hade drygt 2.800 fall av ASF-smittade vildsvin eller tamgrisar registrerats i Tyskland.