Jordbruk EU

Veterinärer får använda
reservantibiotika för djur

Ska veterinärer också i fortsättningen få använda så kallad reservantibiotika för behandling av djur? En grupp EU-parlamentariker hade krävt att reservantibiotika ska förbehållas behandling av människor men förslaget fälldes i EU-parlamentet.

Reservantibiotika är en ömtålig fråga mot bakgrunden av att resistensen mot vissa typer av antibiotika tilltar. Det har föranlett nya krav på att dessa reservantibiotika inte borde få användas på djur. De borde förbehållas mänskliga patienter.

Bakom kravet står den gröna gruppen i EU-parlamentet. Gruppens ordförande, tysken Martin Häusling, vill reservera reservantibiotika för människor, som en sista chans att rädda liv då gängse typer av antibiotika inte längre biter.

Kravet stöds av en rad miljö- och konsumentorganisationer. De kräver att användningen av reservantibiotika ska förbjudas inom den europeiska djurhållningen. Argumentet är att läkemedel i hög grad används för att stimulera boskapens tillväxt.

Enligt Häusling och hans stödtrupper, bland dem Geenpeace, Germanwatch och miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe, borde de antimikrobiella substanserna i första hand reserveras för behandling av människor.

Initiativet förorsakade häftiga protester inom veterinärkåren, som påpekade att det är nödvändigt att få använda antibiotika hos djur på ett ansvarsfullt sätt. Djurskyddsaspekten är också ett vägande skäl, påpekar veterinärerna.

Jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins (EPP) konstaterar att reservantibiotika är viktiga läkemedel som kan rädda liv. Kommissionens förslag är gediget och baserat på vetenskapliga forskningsrön.

Enligt Lins är det desto beklagligare att de gröna och socialdemokraterna vill förbjuda antibiotika inom veterinärmedicinen. Detta skulle leda till att insjuknade djur inte längre skulle få behandlas på bästa möjliga sätt.

Uppfattningen om antibiotika och resistensmönster varierar och diskuteras livligt inom både veterinär- och humanmedicin. Kommissionens förslag tar hänsyn till detta och betonar att folkhälsan ska prioriteras, sade Lins.

Förslaget till ett veto mot kommissionens delegerade rättsakt avvisades av en klar majoritet i plenum. Enligt jordbruksutskottets ordförande saknas argument för ett förbud mot behandling av sjukdomar hos djur eftersom lämpliga läkemedel finns tillgängliga.

Norbert Lins uppmanar kommissionen att de närmaste åren se över användningen av antibiotika inom veterinär- och humanmedicinen, som på varsitt håll bär ansvar för bekämpningen av antibiotikaresistens.

Läs också: Insatsen av antibiotika minskar i EU-länderna