49753914752 A7Bca27976 O
EU försöker försvåra importen av produkter som bidrar till förstörelsen av skogar. FOTO: CIFOR
Jordbruk EU

EU vill skärpa reglerna mot
den globala skogsskövlingen

EU-kommissionen vill begränsa den globala skogsskövlingen genom att försvåra importen av produkter som bidrar till förstörelsen av skogar. Bestämmelserna gäller huvudsakligen EU:s import från tredjeländer, men berör också global dumpning av EU-avfall.

Enligt EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius kan den europeiska unionen inte kräva en engagerad klimatpolitik av sina partner och samtidigt stöda stora skogsavverkningar. Därför ska importen från tredjeländer kontrolleras noggrannare.

Sinkevičius framhåller att de nya EU-bestämmelserna blir de mest restriktiva i sitt slag, eftersom de sträcker sig genom hela produktionskedjan. Skyldigheterna gäller särskilt importen från tredjeländer men bestämmelserna ska också omfatta EU:s inre marknad.

Bestämmelserna gäller sex produktgrupper: soja, palmolja, kaffe, kakao, nötkött och timmer. Kommissionen kan senare ta upp andra produkter i förteckningen. De producerande länderna delas upp i områden med högre och lägre risker för skogsförlust.

Importörerna ska underteckna ett utlåtande om tillbörlig aktsamhet (due diligence). Detta ska garantera att produktionskedjornas eventuella effekter på skogsförluster och konsekvenserna för skogarna redovisas.

Berör också finländska varor

Enligt kommissionens viceordförande Frans Timmermans signalerar EU med eftertryck att medlemsländerna tar klimat- och skogsskyddet på allvar, både på hemmaplan och i sina internationella relationer.

Kommissionen påpekar att skogsarealen har minskat i skrämmande utsträckning de senaste årtiondena. Detta gäller särskilt i de tropiska länderna. En viktig orsak till skogsskövlingen är befolkningstillväxten.

EU-importen av sådana kritiska produkter är ungefär tio procent i global jämförelse. Enligt det finländska jord- och skogsbruksministeriet berör bestämmelserna också produkter som framställs i Finland.

På grund av åkerröjning har årligen omkring 4.000 hektar skogsyta försvunnit även i Finland, men röjningen antas minska i framtiden. Den nya regleringen ska också gälla finländska tillverkningskedjor för nöt- och trävaruprodukter.

Lagförslaget får därför också konsekvenser för både produktionen och handeln med inhemska produkter, utöver importen. Konsekvenserna för Finland och finländska aktörer ska bedömas närmare i samband med behandlingen av förslaget på nationell nivå.

Förslaget begränsar också exporten av avfall. Avfallsexport till länder utanför OECD kommer att begränsas och tillåtas endast om tredjeländer är villiga att ta emot avfallet och kan hantera det på ett hållbart sätt.

Ministeriet bereder frågan

I Finland svarar jord- och skogsbruksministeriet för behandlingen av lagförslaget i samarbete med andra centrala ministerier. Ett samråd med intressegrupperna ska ännu tillsättas innan statsrådet lämnar över ärendet till riksdagen för behandling.

Finlands ståndpunkt fastställs av riksdagens stora utskott på basen av specialutskottens utlåtanden. Finland har åtagit sig att följa FN:s strategiska skogsplan med målet att stoppa skogsskövlingen fram till 2030 som en följd av den globala befolkningstillväxten.

I början av november antog Finland dessutom i deklarationen om skogar vid klimatmötet i Glasgow. Över hundra länder åtog sig att stoppa skogsförlusten fram till 2030. Deklarationen antogs bland annat av Brasilien, Ryssland, Kina och USA.

I EU-behandlingen av lagförslaget deltar både medlemsländerna och EU-parlamentet. Det är ännu oklart i vilka alla råd förslaget ska behandlas. Behandlingen beräknas ta ungefär ett och ett halvt år i anspråk i EU:s olika institutioner.

De nya bestämmelserna ersätter EU:s program mot olaglig avverkning, vars primära syfte är att förhindra att olagligt virke kommer in på EU-marknaden. De viktigaste verktygen i programmet är EU:s timmerförordning (EUTR) och systemet med FLEGT-licenser.