Gröna veckan i Berlin blir digitalt arrangemang

Den internationella matmässan Grüne Woche arrangeras traditionellt i medlet av januari i Berlin. Snart bryts traditionen. Mässarrangörerna inskränker sig till ett digitalt arrangemang på grund av coronakrisen. Inte ens fackpubliken får tillträde.

Flera länder kräver EU-lagring av griskött

EU-marknaden för griskött pressas hårt då slakterierna på grund av coronakrisen inte hinner bearbeta de växande leveranserna av slaktgris. Producenterna i talrika medlemsländer kämpar med fallande priser.

SLC - P046512 217041
Kommissionen och rådet i häftigt gräl om CAP-målen

EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans kritiserar medlemsländernas beredskap till klimatskydd. Han anser att den gröna given missaktas i rådets CAP-förslag och kräver skärpning. Medlemsländerna reagerar surt på anklagelserna.

EU:s skogsstrategi utvecklas i rätt riktning

EU:s nuvarande skogsstrategi löper ut efter 2020. Nästa skogsstrategi borde ha presenterats redan i slutet av detta år, men planerna har försenats. EU:s jordbruksministrar diskuterade läget vid sitt möte på måndagen.

SLC - Cap27 Motdemo
Elokapina protesterade mot CAP27 i Helsingfors

Ett hundratal demonstranter från miljörörelsen Elokapina krävde på onsdagsförmiddagen att Finland berättar sanningen om den stundande CAP-reformen, närmast om dess klimat- och miljöverkningar. Protesten pågick utanför Jord- och skogsbruksministeriet på Mariegatan i Helsingfors.

Fågelinfluensa sprids nu i EU

Fågelinfluensa sprids snabbt över den europeiska kontinenten då vädret blir kyligare. Fågelinfluensa har påträffats i bland annat Tyskland, Danmark, Sverige, Nederländerna och på den franska medelhavsön Korsika.

SLC - 94569249 10158732808109410 4097001344110428160 O
Kaotisk minkskandal väcker ilska i Danmark

Den danska minknäringen ska upphöra efter regeringens beslut att avliva landets alla landets minkar. Enligt kritikerna var beslutsprocessen förhastad och kaotisk. Nu måste minkfarmarna dra konsekvenserna.

”En kronjuvel gick förlorad”

Kaos och galenskap. Så sammanfattas den danska regeringen minkpolitik av den nytillträdda danske producentordföranden Søren Søndergaard vid Landbrug & Fødevarer. Han kräver snabba besked från regeringen om farmarnas ekonomiska framtid.

SLC - 80637123 10158299085079410 8916140192809615360 O
Kopenhagen Fur stänger etappvis

Avvecklingen av den danska pälsdjursnäringen stänger också det stora auktionshuset Kopenhagen Fur. Auktionshuset är världens största i sitt slag med 300 medarbetare. Nästa år ska verksamheten ändå fortsätta som vanligt.

Ungern och Polen blockerar EU-budget

EU:s långtidsbudget för åren 2021 till 2027 riskerar igen att försenas. I princip har medlemsländerna enats om ramarna, men Ungern och Polen blockerar paketet. De vill inte veta av några budgetsanktioner.

SLC - Saab Jer8278
Vattenskopande EU-flyg släcker svåra skogsbränder

Sommaren 2019 härjade ovanligt många skogsbränder i EU. Trots detta lyckades räddningstjänsterna rätt effektivt förebygga personskador och dödsfall. Bara tre dödsfall räknades in i samband med skogsbränder. Detta ses som ett resultat av EU:s starka satsning på riskhantering och en uppgradering av mekanismerna för civilskyddet.

SLC - Minkgaard High Res
Infekterade coronaminkar har påträffats i sex länder

Det är inte bara Danmark som har problem med coronasmittade minkar. Enligt officiella siffror från världshälsoorganisationen WHO har Sars-Cov-2 påträffats hos mink i fem europeiska länder och dessutom i USA.