Jordbruk EU

Växande vargstam
oroar EU-länderna

Vargpolitiken behöver en europeisk lösning kräver Slovakien, som vill starta en grundlig diskussion om ämnet. På det senaste ministermötet stöddes det slovakiska kravet av Finland, Österrike, Tjeckien, Tyskland och Rumänien.

Vargen är sedan juni detta år en skyddad art i Slovakien som ett resultat av en kampanj med drygt trettio ideella organisationer, inklusive WWF. Nu efterlyser Slovakien en enhetlig europeisk lösning på vargproblematiken och umgänget med stora rovdjur i allmänhet.

Finland stöder initiativet, som motiveras av att vargpopulationerna har ökat på EU-området. Under diskussionen i rådet efterlystes ett tätare samarbete för att effektivera behandlingen av konflikter och skador.

I sitt initiativ efterlyser Slovakien också ett intensivare utbyte av information i frågan mellan EU-länderna. På det senaste ministermötet backades Slovakiens initiativ kraftigt upp av den österrikiska delegationen.

Enligt Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger har under innevarande säsong redan 500 djur dödats av vargar i Österrike. Så länge man inte får ingripa mot så kallade problemvargar blir det snart det omöjligt att bedriva jordbruk uppe i bergen.

Köstinger underströk att betesdjur i viss mån kan skyddas mot vargangrepp med hjälp av staket. Men det är både arbetsdrygt och dyrt att ställa upp staket i bergsområdena. Staketen måste dessutom tas ned på hösten för att byggas upp på nytt nästa vår.

Vi behöver en europeisk lösning för att skapa ett fungerande skydd för betesdjur. Enbart i Tyskland anmäls årligen omkring 4.000 fall av rivna betesdjur. Påståendena em en fredlig samexistens mellan vargar och jordbruket är en illusion, fastställer Köstinger.